Кирил Вълчев е роден на 24 май 1973 година. Завършва с отличие класическата гимназия, а след това и „Право“ в Софийския университет. Още като студент започва юридическата си кариера, а като ученик – журналистическата.

Първо е в редакторския колектив на вестник „За буквите“. Впоследствие води предавания по БНР, автор е на обзорното предаване „Седмицата“ на „Дарик радио“, където работи 26 години.

Бил е правен консултант на Българската телеграфна агенция, впоследствие участва в писането на Закона за БТА, а преди две седмици депутатите го избраха за генерален директор на агенцията.

„Случайно застанах пред микрофона. Явих се в БНТ на конкурс. Хачо Бояджиев щеше да прави младежко предаване и не ме взе, но видя в мен талант. Обадил се на колегите си в Христо Ботев и БНР и там започнах да водя едно предаване. Тогава въобще не съм си мислел, че ще се занимавам с политика“, коментира Вълчев.

Водещ станал, след като един ден му откраднали голям фирмен магнетофон. „Тогава Радосвет Радев прояви човещина, каза, че ще си го изработя и така останах в „Дарик“, спомня си Вълчев.

Започва да води предаване случайно когато е на едва 21 години. „Поканих Жан Виденов. Той влезе в студиото и ми каза „Изглеждате млад да бъдете водещ на това предаване“. Аз му казах – „вие ми изглеждате млад да водите държава“, разказва директорът на БТА.

Вълчев споделя, че се е шегувал с покойния Максим Минчев – бившият директор на агенцията, че след като приключи с мандата си, той ще се кандидатира. „Когато той си отиде, изпитах едно чувство за дълг“, казва Вълчев.

Повече вижте във видеото.