Училище "Христо Ботев" в Страсбург е неизменна част от живота на много от сънародниците ни не само във Франция, но и в Германия.

15-годишната Емма е сред близо 100-те деца в училището, което обединява българите във Франция и Германия. Основават го преди 10 години, а по-късно стартират и групи за детска градина.

Снимка: bTV

„За мен това училище е една бих казала, едно дете, една рожба, която ми е много скъпа. Това училище е създадено с много обич, с много любов и се надявам и вярвам, че децата също го обичат, защото дори и след като завършат продължават да го търсят, да участват в него. Това училище за мен е всичко, което тези деца могат да получат като знание вече не само от семейството, но институционално за България, за нейната история, за нейната култура”, заяви Лидия Михова, директор на училището.

Снимка: bTV

„Децата в ранна детска възраст искат да бъдат като част от цялото. Тоест да бъдат като своите приятелчета от френското училище. Аз го открих и при моите собствени деца, че в малко по-късен етап си дават сметка какво богатство е това да могат да говорят български език че техните съученици във френското училище не могат”, каза Силвия Домусчиева, преподавател в БУ "Христо Ботев"

Храмът на българския език в Страсбуг обаче все още няма собствено място.

Снимка: bTV

„В сряда учениците разполагат със зали в едно общинско училище - благодарни сме на община Страсбург, която ни подкрепя още от самото начало. В събота получаваме подкрепата на един социален, културен център "Ротердам" за зали. За съжаление те не са чак така добре пригодени, а и макар че са наблизо, са на две различни места. Освен това още когато започнахме училището, започнахме да използваме залите горе на Съвета на Европа. То си е пътешествие и искам да ви кажа, че със Силвия даже понякога се чувстваме като стюардеси, защото с куфари разнасяме учебници. Ние за да получим три зали в едно училище едновременно, трябваше да пишем на общината няколко години. Горе-долу за една зала  ни трябват 2 години молби и така нататък, но ги получавахме”, обясни Михова.

Така въпреки бюрократичните трудности бездомното училище "Христо Ботев" все пак следва истинската си мисия не просто да образова, но и да обединява българите в Западна Европа.