Чувствам се добре. Винаги съм се чувствал свободен човек, където и да съм бил – думи на украинския режисьор Олег Генадиевич Сенцов, задържан от Федералната служба за сигурност на Русия  след анексията на полуостров Крим и обвинен в организирането на терористични актове.

Той е един от хилядите свои сънародници, които протестират в центъра на Киев след военните действия от страна на Москва в Украйна. Сенцов и адвокатът му категорично отричат обвиненията, въпреки че руските власти твърдят, че е направил пълни самопризнания.

През септември 2019 г. Сенцов най-накрая стъпва отново на украинска земя. Част е от група от 35-има украински политически затворници и войници, разменени срещу 35-има руски затворници. Сделката слага края на 5-годишната сага, в която един режисьор беше изпратен в затворническа колония отвъд Северния полярен кръг.

В специално интервю за „120 минути” Сенцов сподели, че освен лошото време, лагерите отвъд Полярния кръг са построени по начин, който да пречупва физиката и психиката на хората. Той признава, че по време на затворническия си режим е бил местен в различни затвори и лагери. На последното място прекарва 4 години, но не среща нищо по-различно от познатата суровина.

Относно арестите, направени по време на протестните действия в Украйна, Сенцов обясни, че са задържали група активисти и арестували някой, който представлява интерес.

„Понеже аз бях организатор на много неща, всички ме знаеха и знаеха връзките ми с Майдана. Такъв тип човек беше подходящ за ФСБ и за руснаците да бъде изкаран лидер на политическа група. Това се опитваха да правят властите, да ме представят за лидер”, изтъква режисьорът.

По думите му не е имало доказателства, освен насилствено изкарани с изтезания от други арестувани. В своите показания Сенцов отказва да свидетелства срещу лидерите на Украйна. Първоначално получава предложение от 7 години зад решетки, след което те стават на 20 години, именно заради отказа му да сътрудничи.

Украинецът обясни, че сред останалите задържани и вече освободени граждани, има хора с психически и здравни проблеми.

„Имаше много други като мен. Стотина души все още са зад решетките в руски затвори и в Донбас, в ръцете на паравоенните групировки”, допълни той.

Сенцов разказа, че не е имал информация кога ще бъде освободен. Въпреки това получава писма от приятели, че има преговори между двете страни за евентуална размяна на заложници. Разбира, че ще бъде разменен, когато отива в лагера Лабитнаги – специален затвор на ФСБ.

„Нямаше момент някой да дойде да каже „утре сте на свобода" и да възкликнеш „Уау, супер". Това се случва само по филмите, в реалния живот не е толкова вълнуващо. Не можех да обеля дума, когато видях дъщеря си. Опитвах се да я успокоя да не плаче”, разказва Сенцов.

Украинецът държи да се знае, че неговата страна се бори с Русия и че днешната Русия не е същата онази, която спасява България от Османско иго и държи България по време на Първата световна война.

„Това не е Русия, която освобождава света. Днес е страшна държава, действаща като агресор”, коментира той.

Вижте целия разказ във видеото!