"Ще реализираме тези неща, на които хората казаха „да“ на референдума през 2016 г. Отделно има други проблеми пред държавата, които трябва да бъдат решавани", заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" в "120 минути".

В отговор на въпроса дали партията му иска да управлява, Йорданов заяви: „Не е до искане, в случая има проблеми за решаване“.

"Ако се стигне дотам, ИТН ще представи своите кандидати за министри и премиер, но все още е рано за това и сега се говори наизуст", каза Йорданов.

"Хората са свободни да подкрепят този, който смята, че ще донесе желаната от тях промяна. Ние си имаме програма на сайта на партията, хората са достатъчно грамотни, за да прочетат какво предлагаме, знаят защо създадохме тази партия, ако смятам, че заслужаваме доверие, ще ни дадат своя глас", заяви политикът.

Според него „хората не гласуват за министър-председател и министри, те са служители, хора на работа, парламентът ги назначава. Те гласуват за парламент. Важен е парламентът, а не премиерът. Това, което наблюдавахме като министърпредседателска република, е някаква извратена форма и нарушение на Конституцията, която беше наложена през последните години. Хората гласуват за програма, за промяна, а Министерски съвет са изпълнители на политики“.

„Слави не е човек, който иска персонално власт, той е човек, който иска резултати. Министерски съвет ще бъдат внимателно подбрани изпълнители на политики", каза Йорданов и допълни, че той няма желание да влиза в правителството.

Не може да става въпрос за сравнение между лидерът на ИТН и Бойко Борисов, смята Йорданов: „Слави Трифонов не може да го сравните с Борисов – единият е бил премиер, другият не. Слави не иска да казва: "Аз, аз, аз. Аз направих това и онова“. Според него, въпреки че и Слави общува основно чрез "Фейсбук", не се крие от въпроси и е готов да отговаря за разлика от Борисов.

Йорданов не знае какво е намекнал Борисов в своето изказване за посещението на Учиндол със Слави, но заяви, че след като лидерът на ГЕРБ е станал кмет на София, те са му били опозиция и няма значение дали са имали преди това приятелски отношения.

По неговите думи в служебния кабинет има министри като тези на икономиката и финансите, които се справят добре, но дали ще бъдат част от правителство на "Има такъв народ", все още е рано да се каже.

Евентуални партньори за съставяне на правителство на ИТН са т. нар. партии на протеста - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!", с които "има препокриване на приоритети, това са нещата, които хората искат", заяви Йорданов, но в отговор на въпрос дали в името на сформирането на кабинет партията му ще отстъпи от искането си за въвеждане на мажоритарна избирателна система, беше категоричен, че "дебатът за мажоритарния вот трябваше да се проведе преди референдума през 2016 г., народът реши и трябва да се изпълни желанието на хората".

Снимка: btvnovinite.bg

"Има много варианти (за съставяне на правителство), трябва да минат изборите, всичко в момента е говорене напред и наизуст", заяви политикът от ИТН.