"Така е устроен светът – да имаш мечта и всеки път тя да е по-смела."

Мъдрите думи са на световния шампион по борба Петър Крумов. В Мар дел Плата, Аржентина през 1969 година българинът не остава шансове на конкурентите си в категория до 82 кг и печели злато. Той самият е въплъщение на съвета, който дава. Успява, но не спира. Скача от една житейска дисциплина в друга, за да избере последно... изобразителното изкуство.

"След казармата, бях приет архитектура и едновременно с това активно спортувах - трябваше да избирам. С много голямо съжаление, се разделих с архитектурата, но още тогава обичах да рисувам и тази страст си остана у мен", разказва той.

След борбата се захваща със спортна журналистика, като дава идеята и участва в създаването на първия дигитален вестник - "Футбол". Тогава изследва спорта от научна гледа точка.

"Чак когато дойде пенсионната възраст и се разделих с журналистиката, тогава имах време да седна пред бялото платно, да си припомня старите умения", казва световния шампион.

Най-голям принос Крумов да предприеме тази нестандартна на пръв поглед крачка има неговата внучка Виктория.

"Тя ми подари за един рожден ден набор от бои, четки и платна и просто от този момент като че ли аз окончателно се потопих във водите на художественото рисуване. Трябваше доста тренировки и в тази насока. Имах настоятелността, подкрепата на моите близки", спомня си той.

От година и половина 78-годишният Крумов рисува активно, а днес иска чрез картините си да помогне в борбата с коронавируса. Всяка картина се качва в страницата на Петър Крумов във Фейсбук, където се организира търг за картините, а сумата се изпраща директно към Министерството на здравеопазването. Освен стремежа да бъде полезен и просто добър човек, Крумов има и още една лична причина да помогне. И двамата му синове са на първа линия в борбата със заразата. Д-р Явор Крумов е анестезиолог в Пирогов. Работи на 24-часови работни смени. Д-р Крум Крумов - управител на клиника "Св. Мария Магдалена", извършва „драйв-ин” тестове за коронавирус.

"Много се притесняваме за техния живот и искаме те да са сигурни, да имат необходимото оборудване, да бъдат на световно ниво, по отношение на тяхната сигурност. Моята съпруга... Сълзите ѝ са винаги на очите, но ги окуражаваме и казвам: "Те са силни, ще победят!". Радвам се, че съм успял да им предам може би част от моята воля, моята настойчивост в живота, да стоят на пост, да бъдат истински войници в този живот", гордее се Крумов.

Тази своя непримиримост той наследява от своя баща Крум Петров – един от пионерите на съвременната борба у нас и близък приятел на великия Дан Колов. Стремежът на Курмов винаги е бил да предаде щафетата на борбеността на своите синове.

"Съветът, който той ни е давал, е да бъдем достойни хора, най-вече да бъдем честни и да постъпваме така, както сърцето ни казва. Той, когато е правил нещо, винаги го е правил по най-добрия възможен начин. Това важи и за мен лично, не се съмнявам и за моя брат - когато правим нещо, да го правим по най-добрия начин. Дано всеки човек да има тази мисъл, когато работи, когато се занимава с изкуство или когато се занимава със спорт", казва от своя страна д-р Явор Крумов.

Макар скромността да е типична черта за семейството на световния шампион, синът му Явор не може да скрие гордостта от постъпката на баща си.

"Моят баща винаги е бил човек, който ни е давал един добър пример, той като родител никога не ни е казвал, а винаги ни е показвал. Мисля, че примерът на един родител към децата е най-доброто нещо и той го доказва с тази си постъпка", разсъждава Явор.

Събраната сума от картините на Петър Крумов ще бъде дарена за защитна екипировка за медиците.

"Моментът наистина е труден. Всеки един човек, трябва да осъзнае сериозността на ситуацията. На всеки един, включително и на мен, ми се иска това наистина да е конспирация, но за съжаление това не е така. Проблемът съществува, болните са болни, наистина имат нужда от активно лечение и като че ли в такъв един труден момент във всеки един човек, той успява да се мобилизира и да даде най-доброто за себе си и да не мисля само за себе си да поставя себе си на първо място"

А съветът от човека, спечелил толкова много битки не само на тепиха, но и на различните житейски писти, е шампионски...и най-важното - подплатен с действия.

"Няма непосилни неща! Категоричен съм! Щом аз успях да прехвърля от едно направление в друго, което е много трудно, разбира се, защо всеки един човек, който има мечта да не я осъществи. Впрочем така е устроен животът – всеки да има мечта и нека тя да е по-смела, за да може да постига успехи"

bTV призовава: останете си вкъщи!