„Това е сбъдването на една 60-годишна мечта. Една луда мечта стана реалност", така френският президент Еманюел Макрон откри опакованата Триумфална арка. А всъщност откри мечтата на покойния Христо Явашев-Кристо и Жан-Клод, която може да бъде видяна следващите две седмици в Париж.

Една от най-големите забележителности в Париж вече е обвита с 2500 кв./м сребристосин рециклируем плат. И отново – да живеят мечтите, особено най-смелите.

Не толкова оптимистично е положението на международната сцена. Безпрецедентен дипломатически скандал – Франция привика за консултации посланиците си в Съединените щати и в Австралия. Това се случи след обявеното отбранително споразумение между Вашингтон, Канбера и Лондон.

Последствието от тази сделка е, че Австралия анулира поръчка за френски ядрени подводници на стойност 56 млрд. евро. Париж го определи като „нож в гърба” и „неприемливо поведение от страна на съюзници”.

Още един скандал с международен отзвук: Световната банка временно спира класацията Doing Business. Това се случи часове, след като стана ясно, че класацията е била манипулирана в полза на Китай. Всичко започва след независима проверка, поръчана от Световната банка. Заключенията: тогавашният изпълнителен директор на банката – българката Кристалина Георгиева, е оказала натиск върху екипа, който изготвя бизнес класацията Doing Business. Георгиева отрече обвиненията.

„Не съм съгласна с констатациите и тълкуванията в разследването за нередности в данните, доколкото то се отнася до моята роля в доклада Doing Business на Световната банка за 2018 г. Вече имах кратка среща с Изпълнителния съвет на МВФ по този въпрос“, обяви тя.

И тази седмица беше белязана от коноравируса. В Италия всички работници трябва да представят валиден COVID сертификат. Промените влизат в сила от 15 октомври до края на годината. Единствено пенсионерите и безработните граждани ще бъдат освободени от носенето на сертификата.

И докато в България сме в безпрецентна ситуация и вървим към трети парламентарни избори за годината, в Русия също се поставят рекорди. Заради пандемията парламентарният вот се провежда в рамките на три дни – от петък до неделя.