На прага на 50-годишния й юбилей гост в „120 минути” бе Стефка Янорова.  Голямата българска актрисата завършва френската гимназия през 1988 г.и кандидатства във ВИТИЗ. Започва да учи в академията през 1989 г.  в класа на професор Крикор Азарян. Зрителите я познават не само от театралната сцена, но и като едно от лицата в най-успешните съвременни български сериали като „Стъклен дом”. 

Стефка Яноров е жена, която продължава да чете във време, в което все повече крещим, която пази духа и търси смисъл в дни на безсмислен материализъм, която не спира да търси човещината сред човеците. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато бях млада, бягах от себе си, а сега се научих да се наслаждавам на това да бъда майка, съпруга, да бъда дъщеря, да съм спокойна с това, което съм”, разкри Стефка Янорова в „120 минути”. 

„За мен най-важното в живота на този етап са човешките срещи. Те са нещо изумително. Понякога намирам, че това е смисълът на човешкия живот – да срещаш човешка топлина. Както казваше баба Пенка преди години, "човек е за обич роден - да дава и да получава”, сподели Стефка Янорова. 

„Хубавото с покачването на възрастта е, че започваш да приема нещата такива, каквито са, без да ги украсяваш и без излишни емоции”, смята актрисата, но и признава, че това приемане е доста трудно. 

Снимка: btvnovinite.bg

„В България не знаят как да се отнасят към хората с проблем. Нямаме такава култура и обществото ни е незряло”. Това прозрение я е споходило, след като се сблъскала с негативно отношение от хората, когато нейното куче било ранено при инцидент по време на разходка.

Екипът на „120 минути” изненада Стефка Янорова със специално видео от любимата ѝ учителка.

„Това е учител, който учи не само на български език и литература, но учи и как да се държим в живота, че човек без морални стойности е загубен и няма устои”, разкри актрисата.

Снимка: btvnovinite.bg

„С годините разбрах, че когато съм по-мека и блага, по-лесно постигам целите си, а когато бях млада обичах да се бунтувам”, сподели Янорова.

Последната книга, която е прочела и я е разтърсила, е „Отмъщението на прошката” на Ерик-Еманюел Шмит. Това произведение я е накарало да се замисли дали наистина можем да използваме прошката като оръжие.

Снимка: btvnovinite.bg

„За мен България е нещо, което искам да събера до сърцето си и да топля”, сподели Стефка Янорова.

Какво още разказа актрисата за живота си и ролите ѝ, гледайте във видеото.