„Диалогът между политическите партии трябва да бъде насочен в посока намирането на онези принципи, върху които ще имаме съгласие и които могат да бъдат в основата на конструкция за съставяне на кабинет.“ Това каза лидерът на „Български възходСтефан Янев пред bTV.

Той добави, че е готов да разговаря с всекиго от новото Народно събрание, както го е показвал и в предишното.

„Това не може да се нарече политическа всеядност, защото става всичко е в полза на българския национален интерес, говорим за решаване на проблемите на хората. В основата е диалог между партиите, взаимодействие и търсене на решения, които са в интерес на хората. В тази риторика ние започнахме и устойчиво водихме своето поведение по време на 48-ия парламент“, обясни Янев.

Той коментира и премахването на Паметника на Съветската армия.

„Съветската армия е един от основните фактори, които водят до краха на Нацистка Германия по време на Втората световна война. Независимо че Съветската армия не е воювала на Българска територия все пак това е памет към хората, които са загинали, за да я има тази Европа, която 70 години съществува в мирни условия. България е била част от социалистическия и комунистическия блок без своето желание. Ние сме били под окупация. Това е история в крайна сметка. Ние сме преживяли този урок с болките и страданията, които е понесъл българският народ, но важното е да направим поуките и да гледаме утрешния ден. Всички тези неща, които сме преживяли да ги помним, но да мислим за утрешния ден. Затова съм по-скоро паметникът да остане на мястото си“, каза още Янев.

А за войната в Украйна лидерът на „Български възход“ заяви, че ако има възможност да каже нещо на русия президент Владимир Путин – би му заявил, че и най-лошия мир е по-добър от най-добрата война.