Той е ортопед-травматолог с хоби моторни лодки и автомобилен дизайн. Днешният герой в поредицата „Спасените” е върнал на стотици хора способността да ходят отново, да спортуват, да тичат, да живеят пълноценно.

Представяме ви д-р Владислав Райков, който вместо да практикува в чужбина, се завърна в България, защото пациентите тук имат нужда от качествено лечение.

„В Германия и Швейцария съм научил, че сигурността на пациента е първата грижа и на болницата, и на лекаря, всичко останало е на заден план. Както се казва, че клиентът винаги е крал, за нас пациентите винаги трябва да са крале”, разказва пред камерата на bTV д-р Райков.

Снимка: bTV

Той е на 42 години. Висшето си образование завършва в Медицинския университет. Средното – в техникум за двигатели с вътрешно горене. „И човекът, и автомобилите общо взето са направени на един и същ принцип. Има контролен орган – мозък или бордови компютър, и после има органи, които изпълняват движението на автомобила. Това са гумите, скоростната кутия и всички останали компоненти, а при човека това са ставите, органите, костите, мускулите”, казва специалистът.

Снимка: bTV

Д-р Райков е специализирал в Германия и Швейцария и преди година отново се връща тук: „България си ми е родина, всеки камък ми говори, имам си приятели, социалната ми среда е огромна, чувствам се свободен, а и хората имат нужда от лекари”.

Преди да оперира пациент, д-р Райков обследва случая виртуално. Проектира нужния имплант според специфичното заболяване и прави операцията чрез специална програма. По всеки един случай работи заедно със свои колеги лекари, които живеят в чужбина.

Снимка: bTV

„Пробваме да направим перфектната операция първо виртуално, така както се прави самолет, така както се прави автомобил – първо се чертае в 3D, после се правят тестови симулации и едва най-накрая взимаме решения, викаме пациента при нас и му казваме: „Това е най-доброто за теб”, обяснява лекарят.

Той и колегите му се стараят в работата си да са на нивото на конструктори на самолети, совалки и коли.  Не изтъква себе си и казва, че всеки успех е плод на екипна работа.

Днес при д-р Райков са двама негови пациенти, които той е спасил от болката и невъзможността да се движат с лекота – 51-годишният Веселин и 30-годишният Александър. Първият е имал износена тазобедрена става, която д-р Райков е сменил, вторият – по-къс с 6 см ляв крак.

Снимка: bTV

Операцията на Веселин е била през януари. Три седмици след нея, той прави преход в планината, заедно с д-р Райков.

Александър пък казва, че днес, на 30 прохожда за втори път: „В случая при мен беше поставяне на тазобедрена става. Тъй като при мен нямаше тазобедрена става. От малък може би детска, юношеска възраст. Остра вирусна инфекция. Удря ме в ставата в левия крак и от там нататък всичко се саморазрушава”.

Снимка: bTV

Днес всичко това е спомен, а Александър вече може да се забавлява пълноценно с 3-годишния си син.

И, въпреки, че е постигнал много, д-р Райков продължава да мечтае смело.

Снимка: bTV

„Професионално мечтая за една по-добра здравеопазна система в България, една по-добра застрахователна система, за да могат повече хора и повече пациенти да се възползват от качеството на тази технология, тоест повече пациенти да могат да си позволят тази технология. Мечтая си за една България, която малко или много прилича на Швейцария с работещи фабрики, пушещи комини и хора, които да творят, децата които да остават, други, пък, които са я напуснали да се върнат – ей за такива простички неща”.