В края на седмицата мнозина останаха учудени от новината за коалиция между комунисти и свободни демократи. Възникна въпросът как партии с тотално различни идеологии се разбират, за да спечелят заедно гласовете ни на предстоящия вот.

Интернационалът е химнът на Съветския съюз по времето на Ленин и Сталин, а сега - химн на Съюза на комунистите в България. Именно те се коалират с бившите си политически врагове от десния спектър.

Преди 20 г. Стефан Софиянски и част от демократите от СДС напускат синята партия, за да станат Съюз на свободните демократи. В коалицията са още бивш партньор на БСП и партия, подкрепила „Воля“.

Съюзът на комунистите отказаха интервю за bTV, но обясниха, че "още от времето на Маркс комунистите са демократи".

В предаването „120 минути“ Стефан Софиянски заяви, че проблемът е в липсата на координация и в понеделник той ще бъде изчистен.

„Ние напускаме коалицията. Колегите са водели преговори с едни партии, пропуснали са последните разговори. Въпросът е уточнен и утре ще бъде променена регистрацията и няма да сме заедно“, обясни Софиянски.

„От Българската комунистическа партия излязоха две партии – и двете се боядисаха. Едната се нарича БСП с председател Корнелия Нинова, а другата - ГЕРБ с председател Бойко Борисов. Те си останаха и по манталитет, и по виждания, и по начин на работа комунистически“, заяви Стефан Софиянски.