Агресията срещу военен в с. Войводиново и реакцията на държавата и по-специално на вицепремиера й Красимир Каракачанов са част от голям сюжет, който показва как функционира политическата система у нас, но и какво не функционира в институциите. Това коментираха в студиото на „120 минути” политологът Евгений Дайнов и журналистът и граждански активист Огнян Исаев.

„От няколко години определени политици, общественици и пишещи хора нагнетяват крайностите, нагнетяват страстите, нагнетяват омразата, опитват се да установят омразата като основен регулативен механизъм в нашите отношения, защото имат полза от това”, подчерта Дайнов.

Той даде пример с партията на Каракачанов – ВМРО: „Влизат в година, в която поне 2 пъти ще се явяват на избори, а най-вероятно и 3, с клеймото „Вие продавате на черно паспорти”.

Исаев посочи, че в случая във Войводиново все още не знаем гледната точка на всички страни, а се тиражира само тази на вицепремиера. Той предупреди, че така все още е възможно да се повтори случая от Пловдив от преди година, когато първоначално се появи информация, че известен лекар е застрелял крадец при самоотбрана, за да се окаже по-късно, че той го е дебнал и след това даже се е опитал да прикрие съпричастността си към убийството.

Дайнов отбеляза, че не е логична връзката между побоя във Войводиново и разрушаването на незаконни къщи – особено пък на хора, които не са пряко свързани със случая. Исаев отбеляза, че проблемът със статута на земята под махалите може да се реши в рамките на година с промени в ЗУТ, след които както ромите ще могат да откупят земята под къщите си, така и собствениците на терените ще бъдат обезщетени.

Той допълни, че ефективна интеграция може да има само в случай, че държавата отделя средства за благоустройство и в ромските квартали, където има проблеми с инфраструктура, ВиК, осветление и др.

И двамата бяха категорични, че ключът към дългосрочното решаване на проблема с интеграцията на ромското население се крие в образованието. Според Исаев там в момента все по-силно се вижда сегрегация – поддържат се слаби училища, само и само да няма напрежение в другите.

„Българите никога не са били екстремисти, българите са умерени по природа”, подчерта Дайнов. Според него с „разумни обяснения” и мащабна просветна програма много голям процент от проблемите с ромите у нас могат да бъдат решени даже в рамките на настоящия мандат на правителството.