„Трябва да имаме устойчиво поведение срещу COVID-19, базирано на наука и данни. Ако имаме такова, ние ще победим. Ако нямаме, ще си играем на иде ми-дойде ми“, каза депутатът от „Демократична България“ Александър Симидчиев в предаването „120 минути“.

По думите му най-важното, което е трябвало да се случи по време на пандемията е да създадем ясен план за действие, който да бъде достъпен за всички граждани. По този начин ще се знае при какви данни какво се прави.

„Пандемичен план има, но той не съществува в правния мир, за да се реферира към него. Вътре трябва да има ясни критерии, на които да се преценява дали да се включват или не определени мерки“, каза още Симидчиев.

Относно работата на Националния оперативен щаб, Симидчиев е категоричен, че трябва да има единен орган, който да контролира процесите.

„Идеалният вариант е максимално да натискаме вируса, за да угасне съвсем инфекцията. Да може трайно и устойчиво всичко да се възстанови“, смята Симидчиев.

На въпрос дали би станал министър на здравеопазването, Симидчиев не отговори категорично. А дали би станал шеф на щаба – „Бих съдействал най-вече с комуникационната стратегия“, каза Симидчиев.

Повече вижте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!