Следващата седмица предстои решаваща операция за 23-годишния Йордан Пенчев - младият мъж, който живее с изкуствено сърце близо две години и винаги носи със себе си чанта, в която е захранването му. Неговата най-голяма мечта е да получи ново сърце.

Сега обаче той ще получи второ изкуствено сърце, което да обслужва дясната страна на сърцето.

Снимка: bTV

"Йордан е добре за състоянието, в което е. Поддържаме го с опредлеени лекарства, в стабилно състояние е и очаква имплантирането на второто изкуствестно сърце, то идва от Германия, в понеделник ще бъде в болницата и в сряда или в петък ще го имплантираме", разясни проф. Генчо Начев, чиито екип ще извърши интервенцията.

Това обаче е временно решение. Окончателното би било трансплантация на човешко сърце от донор, което обаче е трудно постижимо.

"В момента у нас чакащи са 38 души на възраст от 3 до 60 години", каза още проф. Начев.

(НЕ)Случилата се здравна стратегия

Хората не можаха да разберат, че трябва да се ваксинират. Мерките бяха съобразени с желанието на много хора, до голяма степен бяха и популистки и като прибавим това, че есента поначало е период за вирусни инфекции, както зимата ни изненадва със снега, така и вирусът ни изненада с един много нисък процент на ваксинираните в България.

Така проф. Генчо Начев коментира ситуацията с COVID-19 у нас към настоящия момент.

Според него проведената информационна кампания е била "недостатъчна", за да се разясни каква е ползата от ваксинирането.

"Не можаха да се избегнат конспиративните теории, че това са чипове, ще ни следят... Какъв е смисълът да ни следят, когато сме умрели?", попита лекарят.

Проф. Начев коментира още, че "зеленият сертификат" трябва да бъде разглеждан като стимул, с който да се помогне на хората в мисълта и решението им да се ваксинират, а разработването на лекарство срещу COVID-19 ще помогне в лечението, но не и в създаването на обществен имунитет.