Тя е от онези хора, които само като ги погледнеш и веднага те пленяват със своята скромност, харизма и доброта. Зад нежната ѝ външност всъщност се крие едно борбено момиче със смело сърце. Истинска шампионка, родена да побеждава – и в спорта, и в живота, защото всеки ден се изправя в битка с диабета.

Екатерина Иванова е една от най-големите ни надежди в бойните спортове. Само на 17 години вече има 2 световни и 5 европейски титли по таекуондо, като освен това е и европейска и двукратната световна шампионка по кикбокс при девойките. Миналия месец Кати се завърна с два бронзови медала в своята възраст от европейското първенство по таекуондо в Крит. И успява, въпреки, че само 10 дни преди шампионата ѝ свалят гипса заради фрактура на ръката.

"По никакъв начин аз не бях ограничавана с това да играя спаринг, включително и докато бях с гипс. Включително и след като го свалих, точно за да мога да превъзмогна тази бариера. Наистина успях. Нещо, което ти идва отвътре няма как да му кажеш "Не, страх ме е".

За първи път ви разказахме за Кати преди 5 години. Тогава тя бе само на 12, но вече печелеше медал след медал. Диабетът се отключва в детската градина, когато едва 4-годишна, тя е подложена на тормоз от другите деца. Именно затова родителите ѝ избират да я запишат на бойни спортове, за да може да се защитава.

"Кати сега определено вече знае какво иска, знае как да го постигне и е здраво стъпила на земята. Онова момиченце отпреди няколко години наистина доста витаеше в облаците, не беше с такава ясна представа всъщност какво се случва. За толкова години, според мен, успях да направя аз да контролирам диабета, отколкото той да контролира мен и начина ми на живот. Да не допускаш нещо друго да води живота ти е много по-голяма победа от всичко друго като цяло. Той наистина ме прави по-силна, много по-отговорна, той ме научи да подреждам принципите си. Аз ако не пожелая сама на себе си да си помогна и аз да накарам тялото си да се чувства добре, няма кой друг да го направи.", сподели таекуондистката, която носи специален апарат.

"Това устройство ми помага да следя нивата на глюкозата през цялото време на денонощието, когато ми е извън граници - по-висока или по-ниска, то ми дава сигнал, че трябва да направя нещо по въпроса. Дали да приема някакви въглехидрати или да си бия инсулин."

Благодарение на спорта, Кати успява да се развива като личност. Учи икономика и мениджмънт във Финансово-стопанската гимназия. Благодарение на силната си индивидуалност, тя не спира да постига своите малки и големи успехи... И благодарение на любовта и подкрепата на своето семейство. А най-верните ѝ фенове са по-малките ѝ братя Владимир и Александър.

Историята на Кати знае и най-добрата родна спринтьорка - Ивет Лалова, която е лице на кампанията за борба с диабета. Лекоатлетката отправи видеопослание към Иванова. От една шампионка към друга.

"Здравей, Кати. Благодаря ти, че заради хора като теб българският химн продължава да се чува навсякъде по света. Ти за мен вече си много голям шампион, защото си от хората, които успяват да преминат през всяко препятствие, което животът им постави по пътя. Не губи никога кураж да следваш точно този твой път и не забравяй, че със сигурност си пример и мотивираш страшно много хора. Успех и бъди здрава!", казва Ивет.

Снимка: Instagram

Животът на Кати е вдъхновяваща история за силата на духа, смелостта, сплотеността на едно любящо семейство и мечтите... Мечтите, които Кати започна да покорява една след друга. Въпреки трудностите, въпреки страха. Нейната история си заслужава да се разказва всеки път, когато тя стъпва на върха. Защото шампионката с ангелско лице и лъвско сърце е пример, че у нас се раждат талантливи деца, които с любовта на своето семейство не спират да вярват в чудесата.