Атаката от нощта на събота срещу неделя не е атака, организирана за няколко дни - тя е добре планирана. Това каза в предаването „120 минути“ журналистът и режисьор Севда Шишманова за наказателната акция на Иран срещу Израел.

„В момента трябваше да съм в Израел, но събитията отмениха полета ми. Преживях една особена нощ, с особен поглед към всичко, което се случи – нападението на Иран срещу Израел. Бях като в емоционална капсула, защото полетът ми беше отменен чак в 4 часа призори“, разказа тя.

Според нея усещането е било неописуемо, защото в реално време е проследила тази атака, преброявала е всеки дрон и е преживяла „цялата тази пресата, която е упражнена върху живеещите в Израел“.

„В самото начало коментарите бяха, че Иран ще внимава и дори да отговори – това ще е по-скоро символично. Даваше се пример с унищожаването на ръководителя на силите „Кудс“ преди години в Ирак, когато ответният удар беше срещу една американска база и без жертви. Предполагаше се, че ще отвлекат кораб или ще имат някаква символична реакция“, каза още тя.

Според журналистката това, което светът видя в нощта на събота срещу неделя, не е нещо, което е планирано в рамките на няколко дни.

„Това беше атака със 170 дрона и 150 крилати и балистични ракети. Това беше атака, координирана с „Хизбула“. Иран сякаш седеше в сянката на това, което се случваше досега“, уточни тя.

Севда Шишманова коментира още, че вероятно зад атаката срещу Израел на 7 октомври 2023 г. седи също Иран, който работят със своите проксита „Хамас“ и „Хизбула“. Според нея Иран се позиционира по коренно различен начин в Близкия изток.

„Един от големите въпроси е какво следва. Израел каза, че ще отговори на това, но аз съм сигурна, че в цялостната стратегия за Близкия изток ще трябва да бъде намерена някаква нова платформа за установяване на взаимоотношения, която да не е краткосрочна и в същото време в нея да бъдат включени всички засегнати страни. САЩ имат опит в тайната дипломация с Иран – ако мога така да го определя. Не съм сигурна обаче, че това ще е валидно след тази заявка, която Иран даде снощи. Те вече трябва да бъдат поканени официално на масата за преговори“, каза още Севда Шишманова.

Всичко за атаката на Иран срещу Израел проследете в нашия онлайн репортаж: