Има опасност от наказателна процедура за страната ни, ако не се справим с мръсния въздух, предупреди министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

„Благодарение на мръсния въздух имаме и много висока смъртност от COVID, тъй като този мръсен въздух води между 8000 и 18 000 загубени преждевременно животи. Когато имаме пандемия с вирус, който засяга основно белите ни дробове, това води да една допълнителна смъртност, много по-висока“, посочи той в предаването „120 минути“.

Веднъж вече бяхме осъдени през 2017 г., припомни той. „Съдът в Люксембург отсъди, че България не прави нищо, за да реши този проблем. Пет години по-късно България още не е решила този проблем, заради което има второ дело, на базата на първото, затова че страната ни не предоставя здравословна среда на българските граждани“, отбеляза министърът.

По думите му се очаква скоро да има решение на съда в Люксембург, който не може втори път да направи установително решение.

„Вторият път съдът започва да налага санкции. Санкциите са от деня, в който се е произнесъл за първи път от 2017 г. до деня на следващото произнасяне. Те в най-минималната си част биха били 10 млн. лева, след което има ежедневни санкции до предотвратяване на проблема.

„Не само ще плащаме с нашето здраве, че дишаме мръсен въздух, но ще плащаме и с данъците си“, каза още министър Сандов.

Именно наследството от наказателни процедури на ЕК той определи като най-тежкото.

„България е допуснала много нарушения и не се справя с управлението на политиките за околна среда. Наказателните процедури бяха 16, но станаха 17, защото ни догони още една, която влезе в сила заради липса на приложение и нормативна база за неорганизираните източници на шум“, обясни Борислав Сандов.

„Другото шокиращо нещо, което заварих е, че още от първия програмен период от 2007 – 2014 година, България в сектор „Околно среда“, е допуснала харчове, които не може да обясни в последствие. Те са на стойност 116 милиона, ние все още дължим тези пари на ЕК“, посочи министърът. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!