41%  от инфектираните с коронавирус са оздравели. Над 36 000 души бяха изписани от китайските болници в провинция Хубей.

Някои от тях са развили респираторни заболявания без наличие на коронавирус. Именно такъв е случаят с американката Диана Адама.

Тя се намира в епицентъра на заразата - град Ухан.

"През януари влязох в болница. Имах някакъв проблем с дишането, с бронхите. Взеха секрет от бузата ми, направиха ми кръвни изследвания, не ме таксуваха нищо и не ми казаха нищо за вируса. Половин час по-рано бях чула, че военните бази са били затворени още преди два месеца. Така че са знаели, че вирусът е тук, но не бяха казали на никого, не бяха направили нищо", разказва Диана Адама.

Снимка: btvnovinite.bg

Не след дълго Диана е изписана за домашно лечение с инхалации и диагноза бронхит. Думата коронавирус обаче започва да се споменава все по-често из улиците на Ухан.

"В началото, хората не спазваха карантината. Чужденците със сигурност не приемаха сериозно заплахата. Приятелка ми разказа, че хора излизат, забавляват се, играят хазарт, каквото си поискат. Все хора в Хубей или Ухан. Това е една от причините това да се случва. Властите не действаха достатъчно бързо. Знам, че трябва да "проверяват" всичко първо и след това да анализират и да въведат план за действие, но се опитваха да бъдат прекалено мили и внимателни", казва още Диана.

Снимка: btvnovinite.bg

"В началото много хора не вярваха, други бяха уплашени, но хората я разпространяваха. Липсва храна, информация, а сега и медицинско лечение, нещото, от което хората се нуждаят най-много, и ги е страх да ходят в болницата, не знаят как. Ако не живееш близо до медицински център, не можеш да стигнеш до него. Сега вече общностите се стараем да разпространяваме информация и да помогнем на хората, да им намерим храна…… Хората тук се чувстват сами, не защото са, а защото няма информация, няма помощ, няма грижа. Понякога просто ти трябва да знаеш, че има човек, който го е грижа за теб. Едно малко момченце го болеше зъб и най-накрая го закарахме в болницата и му дадоха лекарства, но им свършваха. Никой не иска да се връща там, няма маски, няма ръкавици, няма оборудване", споделя Диана. 

Превенцията срещу корона вируса на повечето хора по света се ограничава до използването на предпазни маски, но достатъчно ли е това?

Маските не се ползват винаги правилно. Те със сигурност ще те опазят да не си пипаш устата, да не вкарваш вируса в организма си. Също така очилата те предпазват, ако някой кашля. Маска за цялото лице е най-добре. Поръчала съм ги и ги очакваме още, както и химическите защитни костюми. Хората трябва да си мият ръцете. Трябва да се използва сапун, какъвто и да е, и вода. Да се мият ръцете поне 20 секунди, да се почисти под ноктите. Топлината също го убива. Ако имаш яке, сложи го на топло. Имам една стая, която наричам "чиста" – за биологичен риск – всичко, използвано отвън, оставям там за няколко дни, не го използвам отново. Дори храната, която внасям, оставям там да престои. Имам отделна баня, в която се мия, като се прибера. Косата трябва да се измива, като се прибереш от отвън, ако някой около теб е кихал или кашлял.

Снимка: btvnovinite.bg
А спокойни ли са вече хората от града, от който тръгна заразата?

Спокойни са, до голяма степен. В магазините, в началото, хората влизаха и, тук така или иначе се бутат и пререждат, така че е нещо нормално, та дали е имало струпвания и ексцесии, може би да, но не навсякъде. Не е като някой да обикаля и пищи, че има бомба или да се е стигало до масови боеве. Трябваше да има по-добри напътствия от правителството, по-добра координация с чужденците. 

Снимка: btvnovinite.bg

А вече повече от месец, след като от Китай обявиха за съществуването на коронавируса, няколко държави твърдят, че са близо до създаването на ваксина срещу него, но предстоят дълги клинични изпитания преди да разберем дали тя ще е ефективна.