Коронавирусът по света показва, че ваксинацията е намалила броя на нуждаещите се от хоспитализация. В някои страни обаче имунизацията е на ниско ниво и властите мотивират хората със строги мерки и ограничения за най-възрастовите групи.

Над 70 000 хиляди са заразени в Съединените щати. Има и над 1400 смъртни случая. Въпреки високият брой заболели, хоспитализациите са в пъти по-малко от година по-рано. Десетки хиляди новозаразени има и във Великобритания, където се ваксинираха над 79% от населението.

Лондон

Средно около 50 000 новозаразенив има във Великобритания в последните дни, което е осезателно покачване и буди тревога на фона на либералното отношение към мерките срещу коронавируса.

Въпреки че близо 80% от населението е ваксинирано с една доза, основните призиви са насочени към 20%, които да завършат този процес. Близо 5 милиона души са получили трета доза и въпреки че не е задължително - властите препоръчват да се пазва дистанция и да се носят маски на закрито.

В болница са попаднали 79 000 души от началото на годината. За същия период на миналата година, когато бяха първите вълни на коронавируса медицинска помощ са потърсили над 180 000 души, което е два пъти повече.

Според статистиката смъртните случаи от COVID-19 са средно 2 на милион души население на Острова. У нас те са 15,5 на милион население.

Чуват се и призиви за въвеждане на рестрикции, включително и зеления сертификат, но властите отричат там да се обсъждат подобни мерки.

Русия

Ниски са нивата на ваксинация в Русия, а властите реагират бързо и поемат задължения да вкарат нещата в правилната посока.

Дават се 9 дни почивка на хората, а децата са две седмици ваканция. В русия властите се надяват, че с локдаун ще успеят да преборят COVID вълната.

В страната има недоверие към ваксините, хората се безпокоят от последствията на имунизацията

Хората над 60 г. са помолени да си стоят вкъщи до края на февруари, но ако се ваксинират, могат да ходят ,където искат. Това и сега не е забранено, но имат социални карти, които позволяват безплатно пътуване – те се спират автоматично, ако не са ваксинирани.

Мерките увеличиха желаещите да се имунизират и в Русия също има опашки за ваксини.

Източна Европа

Над 90 на сто от капацитета на COVID отделения в здравните заведения в Северна Гърция е запълнен. В Румъния в петък са починали толкова болни от коронавирус, колкото във всички останали страни от Източна Европа, взети заедно. В Букурещ отварят за ваксинация най-големия си изложбен комплекс - Ромекспо.

В Сърбия е въведен също зелен сертификат и хората след 22 часа, които няма тест или ваксина, не могат да остават в заведенията.

Това се прави с цел мотивация особено на най-младите да се ваксинират.