Радина Червенова е мис "Телевизионен чар" за 1998 година, както и прототип на монументалната 8-метрова статуя на Света София в центъра на столицата. Най-известна е обаче като лице на "По света и у нас". От няколко дни тя е част от екипа на предаването "Преди обед", за да среща зрителите с позабравени герои от миналото и да разисква вечните теми за човешките отношения.

„Започнах работа в телевизията, когато бях на 18-19 г. Пътят до ефира обаче е по-дълъг и минава през поне една година подготовка. Тогава всичко ставаше по-бавно. Учиш техника на говора, което е много важно. Убедих се как един чудесен репортаж, прочетен непрофесионално, може да изгуби много, както и обратното“ – сподели Радина Червенова в „120 минути“.

Тя припомни как преди години не е имало аутокю и се е налагало да запомниш дълги текстове наизуст. Чудесна тренировка за мозъка, която впрочем психолозите препоръчват като ежедневна терапия.

„Притеснявам се и до ден днешен, когато съм в ефир. Първият урок, който научих, бе „Говори на камерата все едно говориш на най-близкия си човек“. Спазвам го винаги“ – призна телевизионната легенда, която с рубриката си „Опасни връзки“ в „Преди обед“ ще се постарае да направи хората по-щастливи.

„Над 20 години в новините е много време. Постоянно гледах новини и слушах радио. Когато по време на почивка се отпуснеш малко, виждаш, че хората живеят с друг ритъм. Живеех повече в телевизията, отколкото вкъщи. Сънувах студиото и професията си чрез кошмари и многократни събуждания. Постоянни страхове, че си закъснял за ефир, че нямаш текст“ – коментира Радина Червенова темата за прегарянето и колко важно е да не изпуснеш момента, в който трябва да се оттеглиш.

Тя допълни, че съдбата дава знаци. Не много приятни, когато не ги видиш първия път. Това те кара да се замислиш и да вземеш правилното решение.

Мнозина си мислят, че телевизионната звезда не се занимава с битовизми, но Радина призна, че вкъщи прави баница, кюфтета и др.п.

На финала на разговора тя сподели, че любимата й българска дума е „любов“. А на въпроса „Как искаш да видиш България?“, отговори „Българските жени да са усмихнати и с достойнство. Възрастните дами да са щастливи, че им предстоят най-хубавите години“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!