„Секретни лаборатории в Украйна произвеждат биологични оръжия“ - това е най-честият наратив на Кремъл, според експертите на „ЕС срещу дезинформацията“. Те засичат тези твърдения поне от 2014 г. до днес. Следва втора част на тази чувствителна за света тема в рубриката ни срещу фалшивите новини. Росен Цветков проверява фактите.

„Нямам съмнение, сенатор, това е класическа руска техника — да винят другите в това, което те самите планират да направят.“

Така отговаря заместник-държавният секретар на Съединените щати Виктория Нюланд на изслушване в американския сенат на въпрос на републиканец Марк Рубио дали Киев притежава химически и биологични оръжия. Не казва, че се произвеждат такива оръжия, но думите ѝ бяха извадени от контекст и цитирани некоректно в множество видеа и постове в социалните мрежи.

Снимка: bTV

Голяма част от обвиненията на Кремъл за секретните лаборатории с американско финансиране са насочени към Робърт Поуп — директор на Съвместната програма за намаляване на заплахата.

„Мисля, че се опитват да сложат лице на програмата ни и да кажат, че аз съм лошият в това. Но изобщо не съм такъв - ангажиран съм да направя света по-сигурно място. Работата, която вършим, е да помагаме при наблюдаването на заболяванията. Това е ежедневна лабораторна работа на епидемиолозите, които събират проби от околната среда, които трябва да бъдат тествани в лаборатории за наличие на болестни организми или клинични проби, които трябва да отидат в лаборатории, за да бъдат тествани за тези болестни организми“, обясни Робърт Поуп.

Джон Гилбърт е в света на разузнаването от десетилетия. Той е сред първите, участвали в инспекции на програмите за биологични оръжия в бившия Съветски съюз.

Снимка: bTV

„Русия лъже, описвайки тези лаборатории като места за производство на биологични оръжия. Те са точно обратното. Създадени са, за да и позволят на хората да се защитят от разпространението на болести или биологична атака. Тези истории циркулират по-бързо от реалността. Това е част от умишления опит на Русия да създаде провокация, която да ѝдаде - както те го наричат - оправдание за биологична или химическа атака или просто за да накарат хората да мислят подозрително за Украйна по отношение на арената на биологичните оръжия“, казва Джон Гилбърт, директор на Съвместната програма за намаляване на заплахата.

Подобно на Украйна, а и България, преди няколко години лаборатория в Грузия също става мишена на обвинения за секретно производство на биологични оръжия. И за експерименти с войници.

„Интересното е, че всички източници за Украйна и Грузия са свързани с Русия. Това стана част от пропагандата - твърдението, че Украйна работи, за да създаде биологично оръжие срещу Русия. По този начин те се опитват да легитимират инвазията в Украйна. Всичко е публично, няма нищо секретно. Просто се събират кръвни проби на войниците - разбира се, всичко е сигурно, доброволно. Не става дума за използване на медикаменти. Няма как да се предизвика смърт, говорим за напълно изфабрикувани доказателства“, коментира заместник-главеният редактор на „Мит детектор“ в Грузия Майко Ратиани.

Снимка: bTV

„Едно от нещата, които може да се обмислят, е посещение в една от тези т. нар. биолаборатории, но изглежда никой не знае къде всъщност са те. Просто чуваме — мислим, че са около 30, може би, или повече, но никой не е казал за конкретна сграда или адрес на улица“, заяви Джон Гилбърт.

„Опитват се да внесат страх в обществото и да предизвикат недоверие в официалните институции, да дестабилизират политическата ситуация в страната. Това е информационна операция в стил КГБ“, казва Майко Ратиани.

„Те се опитват да отслабят правилата, основани на международния ред и Конвенцията за биологичните оръжия, което ще им даде все по-голяма свобода да извършват престъпни дейности като убийството на своите противници с химически или биологични агенти“, смята Робърт Поуп - директор на „Програмата за сътрудничество при ограничаване на риска“.

„Правете проучвания, базирани на реална информация, мислете внимателно за мотивацията на този, който разпространява слуховете и прави обвиненията. Не се притеснавяйте, че сте били направени на глупаци от някой, който иска да ви направи глупаци. Не се срамувайте да признаете, че може да сте сгрешили“, казва Джон Гилбърт.

Снимка: bTV

Няма доказателства, че лаборатории в Украйна произвеждат биологични оръжия.