Дезинформацията и гласа на някои от нейните мишени. Търсим отговор на въпроса кой стои зад фалшивите сюжети, в които те биват въвлечени. Юксел Кадриев, Цветанка Ризова и Бесте Сабри - тримата са били жертва на дезинформация в социалните мрежи. Те са вкарани в сходни фалшиви сюжети с неясни автори.

Снимка: bTV

„Последното, което видях, е, че съм забогатял светкавично, продавайки биткойни в някакъв сайт, някъде си и това е описано много убедително с моя снимка. И за да подкрепят успеха на това забогатяване, даже има колаж с това как са ме арестували и съм с белезници в съда - че съм превишил малко дохода, така да го кажем. Взели са моя снимка, много успешен колаж са направили и е описано много подробно - стъпка по стъпка, как се случва забогатяването, как трябва да се инвестира, колко трябва да се инвестира, къде трябва да се инвестира, каква е възвращаемостта на тези средства, като, разбира се, аз нямам нищо общо с това, нищо такова не се е случило. Това е категорична измама. Бомбардират потребителите в социалните мрежи, като това става най-често с откраднати профили. Човек с около 2000-3000 последователи, открадват му профила и много бързо еднократно му слагат тази фалшива информация“, казва Юксел Кадриев, водещ на bTV Новините.

Преди дни водещата на „Тази събота и тази неделя“ Бесте Сабри попадна в интернет страница, наподобяваща сайта на „24 часа“. Беше публикуван измислен разговор между нея и водещата на bTV Новините Виктория Петрова, като се използваха кадри от реално интервю.

„Виктория Петрова и Юксел Кадриев като лица на bTV бяха на гости по повод рождения ден на новините. Разговорът беше изключително лежерен, за това как са се променили новините за последните 20 години. За това каква е тяхната задача като водещи да поднасят най-важното от деня, отговорността - т.е. нищо свързано с това, което беше публикувано във фалшивите статии“, обясни Бесте Сабри.

Снимка: bTV

„Аз се смутих в началото. Хората, ако поне малко се зачетат, биха видели, че това е фалшива информация. Но смятам, че други биха се заблудили“, каза Бесте Сабри.

„Използването на тези снимки, имена на утвърдени личности, създава легитимация, идва точно да подпомогне измамника да внесе това заблуждение у жертвата и да поддържа това заблуждение през цялото време“, обясни  Любомир Тулев - експерт по киберсигурност.Водещата на „Лице в лице“ Цветанка Ризова също попада неведнъж във фалшиви страници и неистински реклами.

„Първо беше едно лекарство, което трябваше да спаси хората от големи сърдечни проблеми. След това, че рекламирам някаква криптовалута, което също е голяма измама. И от това нещо няма никакво спасение. Това е наистина много травматично за мен, защото аз никога не съм рекламирала нищо друго, освен собственото си предаване. Но бедата е, че мнозина се връзват на това. Защото, когато човек е в беда, когато има проблем - особено здравословен, той или негов близък, той се хваща за всичко и аз съм изненадана колко сериозни хора са ми звънели да ме попитат наистина ли това лекарство помага, имам ли вече впечатления“, заяви Цветанка Ризова.

Снимка: bTV

„Подадохме сигнал в службите, в конкретния случай в ГДБОП, и до този момент няма никакво развитие по въпроса. „Работи се по случая“, казва водещият на bTV Новините Юксел Кадриев.

„Кой стои отзад - много трудно се стига, защото интернет дава страшно много възможности да останеш в относителна анонимност. В момента, в който регистрираш, сайтовете, на които качваш тези новини, може да използваш фалшиви пощенски кутии, фалшиви IP адреси, които със сигурност затрудняват едно такова разследване“, обясни Любомир Тулев - експерт по киберсигурност

„Оказва се, че това са някакви фирми, лица, които днес са в Холандия, утре са в ОАЕ, трети път от Южна Америка, изобщо отвсякъде“, казва водещата на „Лице в лице“.

„Продължаваме да живеем в държавата на двойния аршин, защото ако съм високопоставен политик и от мен зависят постовете на някой човек от някоя служба, веднага ще се задействат и веднага ще бъдат свалени тези рекламни материали, тази пропаганда. Не знам каква е причината - може би няма достатъчно хора, може би няма достатъчно мотивация, и карат по обикновената процедура. И чакаш - ако стане нещо, стане. Ако го хванат, хванат. Ако не - се надяваме някой човек да не се излъже и да не си даде парите и да остане на сухо“, обясни Юксел Кадриев.

„Напоследък свикнах с подобни статии. Мога да дам конкретен пример - след гостуването ми в „Търси се“, в което разказах личната си история, това, че не съм виждала баща си от 2 години. И това извадено от контекста и с цел кликбейт - т.е. кликване с цел, съответно, повече сензация, повече рейтинг и повече посещание на сайт, го бяха изопачили. Бяха написали заглавия като „Бесте Сабри никога не е виждала баща си“, „Бесте Сабри не знае как изглежда баща ѝ“, „Бесте Сабри се вижда за първи път с изчезналия ѝбаща“. Т.е. в първия момент човек би си помислил, че аз издирвам баща си, че той е някъде, че нещо му се случва, че нещо е направил, за което се издирва. Това са все констатации, които са погрешни... Почувствах се огорчена, че може да се запишат заглавия, които накърняват не само професионалния ми опит, но и личното ми достойнство, пътят, който съм изминала до тук“, заяви Бесте Сабри

„Каквото и да видите, че рекламирам - лекарство, пари, криптовалута, дрехи, аксесоари - това е невъзможно, аз нямам право да го правя. Но особено за лекарства - никога не бих си позволила под никаква форма, защото не знам нито какво качество има, нито какъв опит имам, за мен най-важното е да не навредя на никого. Ако мога да помогна, ще помогна, но не и през фалшиви новини“, заяви Ризова.

„Ядосвам се, гадно е, много е гадно, защото някой обикновен човек ще бъде излъган, ще бъде подмамен да си даде последните пари с надеждата бързо да забогатее. Но много ми се иска да го кажа, прави ме романтик - възниква една романтична представа за момента, в който ще се срещна с човека, който пише такива глупости, който мами по този начин хората. Мисля, че ще бъдем изненадани взаимно“, обясни Юксел Кадриев.