В последните седмици светът е футбол, скоро предстои най-голямото спортно събитие за човечеството - летните Олимпийски игри в Париж. Съвсем очаквано, тези гигантски спортни събития, гледани от милиарди зрители по цял свят, също не са подминати от фалшивите новини.

24 страни в битката за титлата на Европейското първенство по футбол.

Очакванията са над 600 000 футболни фенове да посетят Германия до края му. Едно е сигурно - напрежението няма да е само на спортния терен. Всички трябва да сме подготвени да бъдем подвеждани и атакувани с фалшива информация.

Няма глоба за носене на фалшиви фанелки

Според публикации в социалните мрежи, феновете могат да бъдат наказани с глоби, ако се появят с фалшиви фланелки на стадионите. За засилване на невярното внушение се цитират германски закони за борба с разпространението на неистински стоки. Пред Deutsche Welle говорител на Германската митническа дирекция уточнява обаче, че няма информация за такива глоби.

В реализацията на Евро 2024 участват повече от 16 000 доброволци, като част от тях идват от страни извън Германия. Невярна информация се появи във връзка с тяхното набиране. Германското правителство разкри измама с визи за доброволци. Хора в Турция и Уганда се опитвали да се сдобият с достъп до страната с фалшиви документи. Според изданието Der Spiegel те са искали да влязат в Германия именно като доброволци за Европейското първенство. 

Малко след края на първенството - на 26 юли, започва и другото грандиозно спортно събитие за годината - летните Олимпийски игри в Париж. Подготовката им вече тече под сянката на дезинформационни кампании, за които се смята, че са свързани с Русия - страна, която е със забрана да участва в Олимпиадата.

Доклад на Microsoft описва подробно действията на групи, които компанията нарича Storm-1679 и Storm-1099. От март насам социалните мрежи са пълни с кратки видеоклипове, предизвикващи тревога за възможни терористични атаки. Според Microsoft Storm-1679 произвежда от 3 до 8 фалшиви видеа на седмица, като много от тях невярно се представят за създадени от медии като Би Би Си и Al Jazeera, например.

Според изследователите на Microsoft, зад част от активните дезинформационни групи стоят хора близки до Владимир Путин. Други са свързани с руското разузнаване.

Какви са тактиките им – вижте повече във видеото.