Новата конституция е повече от създаване на нов закон – то е вид обществен договор, в който определящо е общественото доверие. Това коментира в предаването „120 минути“ проф. Екатерина Михайлова – депутат в няколко парламента и преподавател по конституционно право в Нов български университет.

Тя определи като абсурден факта, че законопроектът е внесен без съгласувателна процедура, каквато е задължителна по Закона за нормативните актове. Самата проф. Михайлова е била в пет временни комисии за промяна на конституцията. В едната от тях – в качеството си на експерт. 

„Това, което се прави, е първо да се направи комисия. Търсеше се съгласието – какво може и какво не може, докъде можеше да се стигне. На първия етап преди внасянето на законопроекта се правеше тази съгласувателна процедура. (…) Тук се прави обратното – ние внасяме нещо, пък после ще го консултираме, което за мен е абсурдно“, поясни проф. Михайлова.

Тя подчерта, че в случая не става въпрос за изцяло нова конституция. В този смисъл думата „нова“ не отговаря на истината. Нови обаче са няколко текста.

„Това, което ни се поднася повдига повече въпроси, отколкото да дава отговори“, добави експертът по конституционно право.

Тя коментира и настоящата политическа ситуация в страната и множеството хипотези за това как ще се развият събитията.

„Политическата и институционалната ситуация са в дълбока криза. Колкото повече стоим в неяснота, в чудене какво става, кога може някой да си подаде оставката с някаква сметка тънка да има или да няма служебно правителство – от това България не печели, не печелим всички ние, българските граждани. (…) Назад във времето е съществувала мантрата, че който е на власт, той печели изборите. Дори и тогава се е случило да не е така. Опитът в тези 30 години говори, че тези тънки сметки и през игри с избирателните закони обикновено се връщат в посока на наказване на тези, които ги правят. Колкото по-бързо има някаква яснота, толкова по-добре“, каза проф. Михайлова.