„Очевидно всички (партии) тръгнаха към изборите. Очевидно, че гражданството ще бъде на площада“, прогнозира културологът проф. Ивайло Дичев в „120 минути“.

По думите му у нас „има проблем с партийното строителство“: „Старите партии са запушени. Там има някакви лидери, които много трудно се оттеглят.  (…) Затова в момента, в който се появи някаква амбиция, някаква енергия, тя отива встрани се получава непрекъснато пъпкуване на такива партии, които се формират около някакви лидери“.

Новооснованата партия на Стефан Янев няма ясна програма, единственото, което знаем, е нейното противопоставяне на военната помощ за Украйна, но това не е достатъчно: "Поредният проект, за който нищо не знаем въз основа на какво възникват".

„Ако имаме осем партии (в парламента), разбира се, че трябва непрекъснато да се правят компромиси. Ние като общество трябва да свикнем, че наистина ще може леви и десни да са в един кабинет, както сега“, каза Дичев.

Според него ако искаме тази ситуация да се промени, трябва да се промени системата, включително и избирателната.

В последно време има тенденция да се подменят важните теми с маловажни. Културологът посочи като пример как „Възраждане“ са се възползвали от недоволството от мерките срещу коронавируса.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!