В „Пирогов“ минават много спешни пациенти, около 250 на ден, тези пациенти понякога не можем да открием, че имат начални фази на коронавирус. Първите 4-5 дни на заразата са абсолютно скрити. Затова е важно тези пациенти да бъдат третирани все едно са заразни.

Това ми е апелът към всички колеги, някои от тях се заразиха заради недобрата защита с личните предпазни средства и се надявам това да бъде един урок за всички, и да бъдат по-предпазливи, да се пазят. Това каза в предаването „120 минути“ директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

За мъжа, който вчера е бил екстубиран след 38 дни на апаратна вентилация, проф. Балтов каза, че това е едно малко чудо:

„Той дойде в много тежко състояние, една седмица след първите пациенти, беше поставен на апаратна вентилация, 38 дни беше на контролирано командно дишане с респиратор и последните дни се видя, че реагира адекватно, и на 38-ия ден беше екстубиран. Вече 4 дни диша самостоятелно, контактен е, адекватен, постепенно се възстановява“.

През „Пирогов“ са минали 98 положителни пациента, а в момента на лечение са 32-ма в клиниката тип Вътрешни болести за COVID-19. Четири пациента са в Реанимацията, на апаратна вентилация, допълни директорът на лечебното заведение.

Знам за два случая на пациенти, които се връщат след като са оздравели, но те по-скоро са недобре излекувани от последващи насложени бактериални инфекции. Засега нямаме лошо развитие на нещата - да се стигне до летален край при тези пациенти, каза проф. Балтов.

Най-възрастният пациент в „Пирогов“с COVID-19 е на 85-години, а най-младият е на 31, той е от колектива на болницата, каза още директорът.

По-възрастният е на апаратна вентилация, състоянието му е доста тежко и е трудно да се прогнозира развитието, а младият е в кондиция, със средно тежки симптоми, уточни проф. Балтов.

Той съобщи, че общо всички заразени, работещи в „Пирогов“, с днешните два позитивни, са 35, като техните начини на заразяване са различни  - едни от тях са работили в среда с коронавирус и след тяхното напускане и поставяне по карантина, са с положителна проба – 5 са тези случая.

Някои са заразени по време на работа в спешни екипи – такива са хирурзи, които са заразени от двама пациенти, които са минали през болницата. А другите са заразени от външни хора при контакт, обясни проф. Балтов.

Той допълни, че 33-ма са на домашно лечение под карантина, всеки ден се контактува и се снема статусът им по телефона и по всяко време са готови да ги приемат.

Двама от пациентите, сред които и 31-годишният, са в клиниката в средно тежко състояние, на антибиотична комбинация, допълни директорът на болницата.

Без придружаващи заболявания и без симптоми са повечето от заразените служители на „Пирогов“, каза проф. Балтов. Той допълни, че възрастните пациенти над 65 години, почти всички имат поне едно придружаващо страдание.

Капацитетът на лабораторията се увеличава и се надявам до края на следващата седмица да се увеличи още. Колегите работят по пул системата – на 4 човека правят една проба и, ако се наложи, се разделят. Всеки ден правим скрининг на 64 наши колеги и допълнително се изследват проби от пациенти, наши и външни. Говорим за PCR проби, поясни професорът.

Направихме тотална реорганизация на работата в „Пирогов“, защото броят на пациентите в момента са една трета, затова половината от колегите ни са пуснати в отпуск, правят се смени на всеки две седмици и като процент  заразените са 2% от общия брой на работещите в болницата. Това не може да засегне работата в „Пирогов“ и смятам, че това не може да доведе до голям колапс“, допълни още директорът.

Във връзка с отварянето на парковете, проф. Балтов заяви, че това е една добра мярка.

„Малките деца се нуждаят от излизане на светилна, на слънце, от натрупване на витамин D, това е много добра мярка, но трябва да се спазват условията тя да работи, да се спазва дистанция, да се носят лични предпазни средства, да няма скупчване на едно място на много хора, да се направи една хубава разходка, след което да се приберат вкъщи“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!