Работят ли мерките срещу COVID-19? За това дебатираха в студиото на „120 минути“ проф. Костадин Ангелов, кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС, д-р Александър Симидчиев, кандидат-депутат от „Демократична България” и доц. Антон Тонев, кандидат за депутат от „Продължаваме промяната".

Малко започнахме да залитаме в побългаряването на зелените сертификати, каза проф. Костадин Ангелов. Той даде за пример Гърция, където всички българи, които влизат там, се тестват, защото една от европейските държави не признава българските сертификати. Трябва да сме много внимателни, когато се опитваме да побългаряваме европейски регламенти, допълни той.

„България е една от държавите, може би единствената държава в света, която признава за завършен ваксинационен цикъл на 14-ия ден след първата поставена ваксина от двудозовия режим. В Европа тогава не се дава зелен сертификат. Това е нещо, което е много смущаващо и от медицинска гледна точка”, каза още проф. Ангелов. 

Доц. Антон Тонев, кандидат за депутат от „Продължаваме промяната” заяви, че това го няма в регламента на зеления сертификат и е наше дело.

Д-р Александър Симидчиев, кандидат за депутат от „Демократична България”, каза, че знае за два случая, които са си взели неистински сертификати, след това са пожелали да се ваксинират и не са могли да осъществят ваксинационен цикъл, защото вече са били регистрирани в системата. Според него това е един процес, който върви заради недостатъчното разясняване на процеса като цяло – защо са мерките, какво значи обществено здраве.

Доц. Тонев допълни, че фалшивите зелени сертификати са изцяло български феномен и освен в Гърция, разследване вече тече и на територията на България. Проблемът на фалшивите сертификати е, че хората, които са се възползвали от това, повишават риска на цялата популация. Тези сертификати трябва да бъдат атакувани и спрени, защото това е в наш общ интерес, допълни той.

Д-р Симидчиев заяви, че антигенните тестове, които и в момента ги има в търговката мрежа, позволяват хора да си правят теста и да получават резултат, който да не е необходимо да се регистрира в официалната система, което създава няколко риска също. Възможността да има тестване извън системата не позволява да имаме добра проследимост и статистика, каза той.

И тримата се обединиха, че децата от 1. до 4. клас трябва да ходят на училище. 

Лекарствата срещу COVID-19 

За България е много важно да участва в обща европейска поръчка за лекарства срещу COVID-19, отбеляза проф. Ангелов.

„Ние ще имаме проблеми с дистрибуцията на това лекарство. Трябва да се направят известни нормативни промени, тъй като е ясно, че то трябва да се дава през аптеките“.

То е само за хора, които са с леки форми на заболяването и не са хоспитализирани, поясни проф. Ангелов.

„Лекарството на „Мерк“, което беше измислено, представлява един инхибитор на РНК-полимеразата, тоест той спира развитието на вируса. Докато при „Пфайзер” блокира един ензим, който се казва протеаза. И двете лекарства са за възрастни хора и се вземат първите 5 дни от възникването на симптоми, вземат се 5 дни и намаляват влизането в лечебно заведение и смърт. Това е много добра новина", допълни професорът.

Според д-р Симидчиев, за да се оценят мерките те трябва да бъдат спазвани в значителен процент. Когато тях ги има, а те не се спазват в значителен процент – как да ги оценим, като недействащи, разбира се.

"Медикаментите, за които говори проф. Ангелов, също са част от тези мерки, те си имат своето място, не могат да заменят някои от другите мерки, те не могат да заменят ваксинацията", допълни д-р Симидчиев.

Проф. Ангелов съобщи, че Англия вече е разрешила прилагането на медикамента на „Мерк“ във Великобритания.

„Те поръчаха 400 000 дози. Въпрос на време е ЕМА да го разреши и Европа трябва много бързо да поръча този медикамент, особено за държавите, където сме ниско ваксинирани – България, Румъния“.

Ваксинация и имунитет

И според тримата експерти ваксинация след преболедуване допълва естествения имунитет и не противоречи на никакво медицинско правило.

Според доц. Антон Тонев с две последователни кръвни изследвания на антитела, през 20 дни, може да се предположи в каква посока се развива имунитетът.

"Предлагаме регионален сертификат на база на две изследвания от антитела. При недобра тенденция – краткосрочен сертификат. При добра тенденция – сертификат, съизмерим с правомощията на европейския за територията на България".

Целият дебат гледайте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!