29667 са лекарите в България, а медицинските специалисти по здравни грижи у нас са 46330, което означава спад от около 1000 души, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски в студиото на „120 минути“.

„Ако направим сравнение с преди 10 години, т.е. 2010 г., ще видите, че спад при лекарите няма“, казва Цветарски.

Разпределението на медиците зависи от броя на населението в съответната област. Най-много лекари има в София, Пловдив, Варна и Плевен, където има университетски център по медицина.

Снимка: btvnovinite.bg

3-4 лекари на 10000 души има в Кърджали, Търговище и Разград. Видин има на разположение около 292-ма лекари, а в Монтана са 452-ма.

Няма области без голяма областна болница, категоричен е председателят на НСИ, който отбелязва, че няма точна представа колко медицински специалисти са емигрирали, тъй като  „миграцията е труден за улавяне процес“, но се надява празнотите в информацията да бъдат покрити от преброяването на населението, което предстои да се проведе през 2021 г. у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

Сергей Цветарски коментира и обвиненията на БСП, че НСИ е манипулирал данните за БВП на страната. Вносът от "3 милиарда и нещо" не е бил изпуснат, а просто не е бил документно оформен в съответното тримесечие, заяви председателят на статистическия институт, който е категоричен, че разликата е минимална и освен това не са изнесени окончателни данни, които трябва да излязат през октомври.