Седмица преди противоепидемичните мерки да бъдат разхлабени, ресторантьорите се ядосаха, че заведенията им остават под ключ и сервираха протест под прозорците на властта.

Снимка: bTV
„Нашите служители не са взели една стотинка вече трети месец“, казва Силвия Момчилова, собственик на заведение.

Недоволството на жълтите павета остави след себе си един въпрос - кой от пръстите си е показал Валери Симеонов на протестиращите:

„Валери Симеонов и ни е показал среден пръст току-що от прозореца ако е вярно и да не е вярно, той ни го е показал отдавна!

Снимка: bTV
„Питам ги къде ви е акълът, защото се чуват викове "боклук". При положение, че аз ви подкрепям. Не ми е в стила да показвам средни пръсти“, каза Валери Симеонов, зам.-председател на НС.

А на фона на тревогите на бизнеса и медиците заради COVID-19, политическите сили обявиха за открит кастинга за кандидат-депутати :

“Моята лична нагласа е да участвам в тези избори”, заяви социалният министър Деница Сачева.

От ГЕРБ казват, че много министри ще поведат листите им, от БСП, че до края на месеца ще са ясни коалиционните партньори, водачите на листи и гражданската квота.

Снимка: bTV

А от ДПС обявиха със съобщение до медиите, че се търсят кандидати, които да бъдат избираеми личности с обществен авторитет, които споделят идеите на Движението за права и свободи и на либерализма. От ВМРО все още не са решили сами или в коалиция ще се явят на изборите. През следващата седмица им предстои среща с НФСБ. Извънпарламентарните партии също се готвят -  от "Има такъв народ" засега не казват как ще номинират кандидат-депутатите. "Демократична България" вече имат листи и щаб, а Отровното трио и "Изправи се.БГ" ги редят сега. През това време в парламента депутатите продължиха да пишат изборните правила с оглед на рисковете в пандемия: 

Снимка: bTV
„Обикновено думи, които съдържат П и Б и евентуално биха били скандирани като БСП и ДПС, са опасни здравето“, каза Калин Вельов, депутат от ГЕРБ.

Снимка: bTV
„Абревиатурата ПКП влиза ли в тази категория?“, коментира Мустафа Карадайъ, депутат от ДПС.

„Това е толкова грозно!“, каза председателят на НС Цвета Караянчева.

В крайна сметка депутатите решиха: карантинирани гласоподаватели ще могат да подават заявления за подвижна урна до три дни преди вота, ще можем да пускаме бюлетини и с изтекли документи за самоличност, а предизборни мероприятия ще има, но при действащите противоепидемични мерки. А в края на седмицата в случайна среща с журналист на bTV научихме от премиера защо избягва медиите през последните месеци:

„Знаете, че аз не каня медии вече“, каза премиерът Бойко Борисов вчера.

А защо? Страхувате се от журналистически въпроси?

Ни най-малко, но има много зависими журналисти, които не са зависими от правителството, изпълняват си някакви поръчки, да си ги правят. Поне няма да си късам нервите.