Посланикът на Украйна в ЕС - Всеволод Чентсов, говори специално пред "120 минути" от Брюксел. "Ние чувстваме, че отбраняваме не само Украйна, но и Европа от тази агресия и непредизвикана война", каза той. 

- Ваше Превъзходителство, как живеят украинците днес, близо година след началото на инвазията и войната?

- Украинците се чувстват обединени, силни, готови са да се борят. За нашата нация това е момент от съществено значение – днес, Русия изправя пред екзистенциална заплаха не само Украйна, но и цяла Европа, целия цивилизован свят. Ние чувстваме, че отбраняваме не само Украйна, но и Европа от тази агресия и непредизвикана война.

- От какво се нуждаят най-много в момента украинските граждани?

- Нуждаем се от помощ и подкрепа в най-общ смисъл. Преди всичко, имаме нужда от морална подкрепа и усещане за единство с нашите приятели и партньори. Смятам, че сме успели да опазим това единство, въпреки всички опити на Руската федерация да се представи тази война като смислена, като война на Изтока срещу Запада, на Русия срещу НАТО – опитите са неуспешни. Много е важно всички да разберат, че това е агресивна война на клептократския режим срещу демокрацията. Хората могат да направят много ясен избор дали са на страната на доброто или на злото. Много е важно да се чувстваме обединени, да разбираме за какво се борим и хората в ЕС и в другите страни да знаят за какво става дума, да нямат илюзии за това каква е Русия днес и каква заплаха представлява.

Снимка: btvnovinite.bg

- Защо настоявате за допълнителни доставки на оръжия от Европа толкова настойчиво в момента? Наистина ли очаквате нова офанзива през пролетта например?

- Нуждаем се от оръжия, защото Русия още има надмощие по отношение на капацитета, способностите и ресурсите за нападение над Украйна. Всеки ден виждате как ни нападат с ракетни обстрели с ирански дронове. Водят много цинична и прикрита война, като се прицелват в цивилни. Същевременно се опитват да ни притискат и на бойното поле, и трябва не само да защитаваме нашата позиция, но и да отвърнем на удара, да освобождаваме регионите, които Русия е превзела, украинските територии. Русия разбира само един език – езикът на войната, на силата. Въпреки всички изказвания от сорта "Да не ги провокираме", "Да се опитаме да преговаряме", "Да се опитаме да стабилизираме", смятам, че тези изказвания и предложения са опасни.
Все по-малко опити има да ни тласкат към такива преговори, което е добре, защото хората разбират, че ако сме единни и силни, Русия ще разбере, ще спре и ще отстъпи. Както стана с ядрените заплахи – помните реториката, че могат да използват…

- За АЕЦ "Запорожие", да…

- Именно, "Запорожие", но и намеците, че могат да използват ядрени оръжия срещу Украйна. След което нашите партньори, включително неутралните страни като Китай и Индия, ясно показаха на Русия, че е невъзможно да се говори и мисли за използване на ядрени оръжия, и така те спряха. Какво сочи това? Че ако сте единни, силни, ако покажете силата си и разберат, че ще загубят, имате възможност да ги биете.

- Вече имате „да“ за германски танкове, шведски артилерийски системи, оръжия от Франция и Италия, но казвате, че се нуждаете и от самолети. Защо?

- Нуждаем се от всичко. Споменахте, че най-накрая имаше това решение да ни бъдат предоставени танкове, но ако искаш да се отбраняваш и да освободиш териториите си, ще се нуждаеш от всичко възможно, включително самолети, за да защитиш небето, но и да подкрепиш сухопътните си сили. Все още, както и с други видове оръжия, Русия има повече сила във въздуха. Трябва да балансираме ситуацията, да изравним силите.

- ЕС изглежда единен, когато говори от Брюксел, от Европарламента или Комисията, но отделните държави-членки, някои от тях, действат малко по-различно. Какво бихте казали на всички онези политици, например в моята страна, които твърдят, че изпращането на оръжия на Украйна е като да се опитваме да "гасим пожар с бензин"?

- Бих им препоръчал да погледнат внимателно какво се случи от 24 февруари миналата година досега. Помните първите дни, първата седмица на руската инвазия. Тези изказвания тогава, че ще превземат Киев за 2, 3, 5 дни – веднага щом Украйна показа способност да се отбранява, да ги оттласне от Киев до Чернигов, а после да освободи районите около Харков и Херсон, нашите съюзници и приятели разбраха, че помагат на Украйна да се защити. Това е единственият начин да се спре Русия. Не да се удължава този, простете, "ловен сезон" за Русия, оставяйки Украйна окървавена и страдаща, а да се укрепят нашите способности. Бих казал на тези политици да не се страхуват, да погледнат украинския народ. Те са смели, защото разбират, че е възможно да се борят дори срещу по-голям и по-силен агресор. Ако сме обединени и имаме приятели и съюзници до нас, ще оцелеем и ще надделеем.