Цялата планета в момента гледа към една точица на света, много малка, голяма колкото Кюстендилска област. Но всеки час там умират хора. Нови удари, последвани от експлозии, разтърсиха тази сутрин Нагорни Карабах.

Азербайджан заяви, че е предприел ответни действия след ракетен обстрел на арменските сепаратисти. Междувременно стотици жители на Баку излязоха по улиците, радостни след съобщенията за военните успехи на Азербайджан в Нагори Карабах.

Снимка: btvnovinite.bg

Нагорни Карабах е планински регион, който е обект на неразрешен от десетилетия конфликт между Азербайджан, в рамките на който се областта и арменското мнозинство, което живее в него, подкрепяно от Армения.

О. з. полковник Христо Христов е полеви помощник на личния представител на председателя на ОССЕ по мирните преговори за Нагорни Карабах в продължение на 7 години. Той е сред малкото българи, които познават отблизо ситуацията в Нагорни Карабах, защото е виждал и усещал конфликта от първо лице. 

„Конфликтът (сега) беше очакван. Провокациите започнаха още юли месец. Три години на относително затишие след Априлската война през 2016 г., юли месец изненадващо избуха остър конфликт на границата между Азербайджан Армения, забележете – не в Нагорни Карабах. Разрази се сериозен конфликт. След което през август месец започна съвместно широкомащабно военно учение на армиите на Азербайджан и Турция. Можеше да се предвиди от някоя страна, че войната може да избухне“, заяви полковник Христов в „120 минути“.

Снимка: btvnovinite.bg

Моментът е внимателно подбран. В международен план той е най-подходящият. Имаме вътрешни и външни предпоставки. Вътрешните предпоставки са коронавирусът и спадането на цените на въглеводородите, а Азербайджан изнася основно нефт и газ. При падането на техните цени страда бюджета на Баку. Арменската икономика също е в срив, предвид че е изолирана от години, заяви Христов.

Благодарение на скачането на цените на петрола след 2005 г. Азербайджан е отделил повече пари за въоръжаване.

Външните предпоставки са още по-важни. В момента и трите велики сили, които са ангажирани с решаването на конфликта в Нагорни Карабах – САЩ, Франция и Русия, имат проблеми заради пандемията с коронавируса и не могат да реагират моментално.

Снимка: btvnovinite.bg

Азербайджан отхвърли предложението на Армения да се върне на масата на преговорите, но дори някоя от страните да постигне военна победа, това няма да реши конфликта и той ще продължи да тлее, категоричен е Христов.

Вижте повече за конфликта в Нагорни Карабах във видеото!