Вероятно изборите на 2 април няма да преповторят тези от октомври 2022 г. Седмица след „Магнитски 2“ и в навечерието на поредната предизборна кампания в предаването „120 минути“ гостуват социологът Добромир Живков и политологът Христо Панчугов.

Списъкът „Магнитски“ и коалицията между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ разместиха малко пластовете. Повечето анализатори очаквахме да се повторят изборите от октомври 2022 г. Те обаче се очертават като малко по-различни“, каза социологът Добромир Живков.

Според него първата политическа сила в момента - ГЕРБ, тръгва към тези избори със сериозен имиджов удар, колкото и да се твърди, че това няма да се отрази на партията. Коалицията между ПП и ДБ има потенциал да стане първа политическа сила и тепърва ще се наблюдава динамиката между двете политически сили, обясни още социологът.

През седмицата бяха публикувани две социологически проучвания за нагласите на българите. Според едното ГЕРБ има лека преднина, а според другото – предимството е за коалицията ПП-ДБ.

„Нищо не налага дистанцирането на ДПС от Делян Пеевски – това не влияе на начина, по който гласуват техните избиратели. Това не се отразява и на имиджа на партията. ДПС има един замръзнал образ, който разделя българското общество на две много категорични групи“, обясни политологът Христо Панчугов.

Според него наложените от САЩ и от Великобритания санкции е в основата на един по-голям разговор – за необходимостта то промяна в България. Обществото е наясно с това, но липсва идеята как да се случи това и кой да го направи, уточни още политологът.

Вижте повече във видеото.