"Жълтите жилетки" може да ги видите и в Сливен, и в Париж. Много се радвам на изявлението на Юнкер, който казва "не искам да имаме разделение между Изтока и Запада". От друга страна имаме откровени примери, като пакета "Мобилност". Това каза евродепутатът от Прогревисен алианс на социалистите и демократите Петър Курумбашев в специалното студио на "120 минути" от Брюксел.

"Европа днес е различна, светът се променя, респективно и животът в Европа се променя. Ако трябва с няколко думи да характеризирам Европа в момента, бих казала, че имаме срив на мултикултурността, криза на толерантността, нарастване на популизма и национализма", смята евродепутатът от Алианса на либералите и демократите за Европа Филиз Хюсменова.

"Категорично съм срещу това Европа да се представя по най-песимистичен начин. Нека да помислим какво е било назад - как са живели нашите бащи и дядовци и каква е свободата сега. Нека да бъдем справедливи към нашия Европейски съюз", каза евродепутатът от Европейската народна партияАндрей Ковачев.

"Европа не е нито тази сграда, нито сградата на Европейската комисия. Европа като континент и идея съществува от много отдавна. Сега основният въпрос е накъде ще продължи европейският проект след тези избори – дали ще намери своите истински корени, или ще продължи да прави двойни стандарти, криейки се зад ЕК", коментира евродепутатът от Европейски консерватори и реформистиАнгел Джамбазки.

Цялата дискусия гледайте във видеото.

Промяната Европа“ е поредица от журналистически материали, посветени на мястото на България в Европа и предстоящия евровот. Проектът е израз на стремежа на редакцията с най-високо доверие в България да даде на зрителите на bTV пълна и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и ще се реализира в ефира на новините и актуалните предавания на bTV и bTV Radio, както и в специална секция на btvnovinite.bg: "Промяната Европа".