„Много е важен въпросът кога приемаме бюджета и дали прескачаме следващата година и много други детайли и политики в него.“

Това коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Според него няма да е изненадващо, ако се покачи минималната заплата:

„Това е така, защото и в частния сектор виждаме ръст на заплатите. Важно е дали ще видим работещо решение. С покачване на заплата на учителите например има приток на кадри, а минималната заплата се движи 40% от средната, но за държавата. В някои сектори като хотели и ресторанти средната е около 1000 лв. и минималната ще е около 60% от нея. Така че административното покачване на минималната заплата няма да се очаква в София, но може да е в някои сектори в конкретни региони, които са изостанали, и трябва да има някаква предвидимост“, каза още Ганев.

Според заместник-председателя на Българската търговска промишлена палата Красимир Дачев никой не е против вдигането на заплатите, но да е логично, а не да се вдига предизборно или административно.

По думите му във времето за подкрепа се е видяло, че осигурените са получили своята помощ, но е имало и много хора в сивия сектор, които хем са получавали обезщетения за безработица, хем са искали помощ от държавата.

И двамата експерти се съгласиха, че сивия сектор е намлял през годините, а приходи в бюджета има, щом се води спор кое с колко да се вдигне.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!