Има българи, които в своята сфера достигат до световни висоти. Съвсем наскоро създадена от наши сънародници компания беше оценена за близо 1,5 млрд. лева или 900 милиона долара, които ще бъдат инвестирани в нейния растеж. Според "Wall Street Journal" тази компания я очаква доста интересно бъдеще.

Дилян Павлов, един от създателите на софтуерната компания, гостува в предаването „120 минути. Той е от Русе, завършил е Американския университет в България преди повече от 23 години. Създава компанията през 1998 г. заедно с Красен Драганов. 

„С мои колеги създадохме тази софтуерна компания, която се казваше „Нетейдж“, в последствие вече, когато се разрасна и направихме няколко продукта, които се казват „Динамо“. Самата компания носи името на продуктите си. Моят път, преди да стигна до създаването на компанията, мина през няколко други професии. Бях финансов аналист, занимавах се с финанси и инвестиции по време на приватизацията в България. Работих в два инвестиционни фонда и оттам научих как се работи в инвестиционен фонд, какви проблеми имат инвеститорите и първите продукти, които направихме бяха за инвестиционни компании“.

Компанията се занимава с облачни услуги, обясни Дилян Павлов: 

"Това са места, където хората съхраняват информация, която е базирана някъде в пространството в някоя компютърна ферма, която може да е в Европа, може да е в Америка. В някои случаи е дублирана локацията на тези сървъри, за да се постигне ефект за сигурност, ако случайно някакъв срив – информационен или електрически, затвори даден център, друг поема неговата работа. Информацията е дублирана в някои случаи, дори е триплирана, или 4 пъти, 16 пъти. Компанията прави продукти за всякакъв тип инвестиционни финансови компании, повечето са в САЩ, Европа, Азия".

Павлов допълни, че техните компании са финансови компании, а имената им са добре познати в целия свят:

"Това са най-големите инвестиционни компании, инвестиционни фондове, компании, които инвестират в рисков капитал. Правим един цялостен продукт, който решава всичките им проблеми – от това как те самите да наберат капитал, който след това те трябва да инвестират. Нашият софтуер им помага както при набирането на капитала, така и при инвестирането, тоест с нашия софтуер те могат да следят къде са подредени техните инвестиции, да подготвят отчети, които трябва непрекъснато да изпращат на техните инвеститори. И когато ликвидират една инвестиция, когато я продадат на борсата, средствата, които постъпват в този фонд, трябва да бъдат разпределени между хиляди, дори в някои случаи милиони инвеститори. Нашият софтуер прави всичко това“, обясни Дилян Павлов.

Той разказа, че първият им офис е бил един много скромен апартамент в центъра на София, кооперация на ул. „Гургулят“.

„С нашите колеги се събрахме в едни абсолютно празен офис с няколко стола, аз бях приготвил една празнична софра с кроасани, боза. Разговаряхме два часа за това каква компания искаме да направим, как виждаме бъдещето в света на информационните технологии и какво можем ние да направим, което да е различно, което да е по-добро, което да е ново, и така стартира всичко – с един празен офис и група ентусиасти“.

Сега офисът на фирмата е в столичния кв. „Слатина“, но имат офиси и в САЩ, където е техният основен пазар, в Лондон и Сингапур.

Цялото интервю гледайте във видеото.