Предложих на Общинския съвет в Перник заплатата да ми се вдигне с много по-ниска сума от гласуваната. Това заяви в „120 минути“ кметът на Перник Станислав Владимиров. Тази седмица от 2800 лв. месечното му възнаграждение стана 5072 лв. Това е възможно, след като от 2019 г. действат нови правила за определяне на кметските заплати, обвързващи ги с министерските.

„Вкарах докладна за доста по-скромна сума – за 4 200 лв. бруто, което щеше да е около 3700 лв. чисто или с около 1000 лв. щеше да е повишението. Общинският съвет реши друго. Най-облагодетелствани ще са ръководството на Общинския съвет, мнозинството е от ГЕРБ. Председателят и двамата му заместници ще взимат около 4800 лв. за около 2 работни дни в месеца“, допълни Владимиров. 

Владимиров обясни, че преди да стане кмет е имал по-високи доходи, защото е бил народен представител.

По думите му в публичното пространство е тръгнала информация за различна сума на увеличението. Той допълни, че на места е чел как заплатата му надминавала 6000 лв. „ГЕРБ-Перник, за последните няколко месеца, това беше единствената новина, която успяха да родят, информацията беше фалшива – и за размера, и за технологията как е влязла докладната в Общинския съвет. Те не могат все още да преглътнат загубата от изборите“, заяви градоначалникът на миньорския град. 

Той обвини, че опозицията в Перник по никакъв начин не са участвали в решаването на водната криза и тази с разпространението на COVID-19. Владимиров посочи, че е срещнал подкрепа от съгражданите си, след като заплата е била увеличена.

„По-високата заплата гарантира спокойствие на един държавник за това, което е избран, аз не трябва всеки ден как да осигуря семейството си – трябва да мисля как да развивам моя град. С всичките си действия в края на мандата ще направя така, че хората да ми дадат висока оценка“, допълни той. 

Кметът на Перник уточни, че при по малко приходи по време на пандемията, дългът на общината значително е намалял, а проектите са продължили. Относно водния режим в града, Владимиров обясни, че най-вероятно до него се е стигнало от човешка глупост и безхаберие.