През последните няколко месеца „Булгаргаз“ и ръководството му е подложено на голям натиск. Не се подбират средства, с които се мачка компанията и ръководството. „Булгаргаз“ е водеща компания в българската енергетика и именно настоящото ръководство я превърна в такава. Ние сме в отлично финансово състояние, ползваме с изключително доверие на клиентите ни, финансовите институции, чуждестранни инвеститори и партньори. Миналата година регистрирахме най-успешната година в историята на „Булгаргаз“.

Това заяви пред bTV освободеният изп. директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. В петък стана ясно, че цялото ръководство на газовата компания е освободено след решение на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

“Научихме, че сме освободени петък вечерта от медиите. Ставаме свидетели как се погазва Закона за публичните предприятия и лекотата, с която се прави, е наистина изумителна. В решението на БЕХ, което беше публикувано в интернет, ние не сме го виждали, не се съдържат абсолютно никакви мотиви. Всички членове на съвета на директорите на „Булгаргаз“, които все още сме действащи, сме избрани с конкурс през юли 2021 г. и всички колеги от борда са с изключително солидна професионална визитка”, добави той.

На въпроса „има ли общо отстраняването му с проверката дали "Булгаргаз" е изнасял по-евтин газ от хранилището в Чирен за Румъния, за която проверка неотдавна съобщи министъра на енергетиката“ Павлов отговори следното: „Това категорично не отговаря на истината, това е поредната лъжа. „Булгаргаз“ удовлетворява всички заявки, до последният киловатчас на своите клиенти и едва ако остават някакви свободни количества по договора с „Газпром“ ги продаваме на борсата на възможно най-високата цена. Няма абсолютно никаква истина в това, че се изнася газ от „Чирен“.

„Да, имаше проверка от БЕХ, имаше предварителен доклад. В него имаше несъстоятелни констатации, ние сме ги опровергали всички до една, изпратили сме нашите коментари и забележки в БЕХ. Ръководството на „Булгаргаз“ и всички, които работехме по тази проверка в момента подготвяме да качим на сайта на „Булгаргаз“ цялата проверка и всички коментари, за да види българското общество за какво става въпрос“, заяви още Павлов.

Той добави, че печалбата, която „Булгаргаз“ е регистрирала за 2020 г., близо 99 млн. лв. в никакъв случай не са на гърба на българския потребител на природен газ, тъй като газовото дружество "действа при регулация на КЕВР и надценката, по която продава, е не повече от 1,4% за миналата година".

Вижте целия разговор във видеото.