Оперната певица Гергана Николаева трудно остава незабележима. Завършва националната музикална академия "проф. Панчо Владигеров". През 2009 година е финалист на международния конкурс за оперни певици в Еркулано, Италия.

Преди четири години стъпва на една сцена с Орлин Горанов в мюзикъла „Човекът от Ла Манча“ в ролята на Дулсинея, а през 2018 година изнася концерт под надслов "Поп музиката среща класиката" в Лисабон.

Създател е на уникалния музикален формат "Всеки може да пее с Гергана Николаева" и е автор на книгата "Събудих се и беше утре", илюстрирана от деца с онкохематологични заболявания.

"В десети клас се прибрах вкъщи и казах на майка ми и баща ми, че искам да кандидатствам оперно пеене. Те не са музиканти, но разбира се ме подкрепиха и така се започна. То някак си беше в мен, то беше ясно, че това е моят път", разказа Гергана Николаева.

Но въпреки предопределения път, животът е изправял Гери и пред не малко трудности.

„Аз бях проходила вече и дори се бях поотказала, защото оперното изкуство е доста тежка работа и аз не бях убедена, че не искам да продължа, но 2009г. една моя приятелка ме покани да отида с нея на един конкурс. Аз не бях пяла 2 години, но понеже съм това диво детенце, то живее в мен, казах – „Да, разбира се, ще дойда“ и така станах финалист в Еркулано. Това ме върна определено отново. Не мога да живея без сцена“.

И от този момент изявите на Гери следват една след друга, скоро прави и рискования опит да срещне съвременната поп-музика с класиката.

„Съвместно с композитора Герасим, който написа няколко много красиви песни и ги направихме дуетно със Силвия Кацарова, Орлин Горанов, Лео, Камен Воденичаров, и също така адаптира класически известни арии към модерното време. И така 2016 година направихме албума поп-музиката среща класиката, който даде сериозно отражение особено върху младите, защото това е начин, по който те по-лесно да достигнат класическата музика“.

Нестандартна е и идеята на оперната певица за концертите с кауза "Всеки може да пее с Гергана Николаева", която събира на една сцена професионални изпълнители с хора, за които пеенето е предизвикателство.

„Истината е, че една нощ сънувах това нещо с името му и на следващия ден вече го бях реализирала. Първият курс, едномесечен, мина с голям концерт, имахме десет участника, които бяха обучавани от мен цял месец. Качиха се на сцената и видяха колко е трудно да си изпълнител, защото ти трябва да покажеш на сцената една увереност, да покажеш всичките си качества, които си изработил. Повечето от тях казаха, че това е толкова скъп спомен, който ще остане до края на живота им и тези думи мен много ме топлят. Защото аз видях в очите им една радост, която може би повече няма да изживеят на сцена, но те бяха истински звезди за една вечер“, разказа Гергана Николаева. 

- А всеки ли може да пее?
- Според мен всеки може да пее. Някои просто пеят по-красиво, други може би по-фалшиво, но всеки трябва да пее, защото музиката, тя обединява, тя е за всички ни, тя лекува и това израз на душата.

Освен на музикалната сцена, Гери дава изява и на друг свой талант - писането на стихове, в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания.

„Тази книжка има за цел да показва любов. Всяка една дума е любов. Картинките, нарисувани от децата с онкохематологични заболявания са голяма любов, светлина, рецептите на Лео са доста приятни, стихотворенията са и тъга, и всякакви емоции присъстват, разбира се, и вяра и надежда, всичко, колорит голям.

Хубаво е да възпитаме обществото ни да говори за проблемите и не само да говори, а да действа, да подава ръка на реалните нуждаещи се. Защото особено и след COVID, всеки се е затворил в себе си, станал е доста по-егоистичен. Има една студенина, която се усеща. Иска ми се да не е така. Аз се старая, разбира се, с изкуството си и всички мои колеги ние това правим, защото вдъхваме и вяра, и красота, но ми се иска хората, които имат възможност, винаги да помагат, да правят добро, много важно, това е едно духовно израстване.