Само за 190 дни постави абсолютен световен рекорд, като изкачи всички 14 осемхилядника на планетата. А по примера на „един за всички, всички за един“ успя заедно с братята си от Непал да покори и К2 през зимата.

Нирмал Пурджа пренаписва историята на алпинизма.

„В историята сме. Аз и целият отбор сме изключително горди! Беше много важно за мен. Имах план – само 10 метра преди върха да спрем и да стъпим всички заедно и  да погледнем към нашата  родина – Непал“, казва Пурджа.

Цел, която от десетилетия се изплъзва на алпинисти от целия свят.
Връх, който е в краката на непалците.

„Искахме да кажем на света: ако сме заедно, можем да превърнем невъзможното във възможно. Всеки помагаше, всеки носеше тежки раници, всички работехме много и като един човек“, разказва непалецът.

През зимата рискът от лавини е много висок, силни ветрове развиват скорост до 200 км/ч, а температурите падат критично – под минус 50 градуса. Върхът си има прякор – „убиецът“ – десетки  алпинисти са загубили живота си под К2. Досега само 306 успешно са стигнали до върха. За сравнение – 20 пъти повече хора са били на най-високия връх в света – Еверест.

„Имаме и още по- значимо послание към света. Пандемията COVID- 19 е глобален проблем. Много хора останаха без работа. Губят своите близки, които се разболяват. Човечеството е изправено и пред друг проблем – глобалното  затопляне. Показахме, че само ако сме обединени, ще намерим решение. И за това се изкачихме на К2 заедно“, коментира Пурджа.

Той вярва, че човек може да постигне всичко. Вярва и в безграничната сила на майката природа. И не е сам – до него са братята шерпи – онези иначе незабележими хора от Изтока.

„Досега всички 13 върхове са изкачени от нашите приятели от целия свят. И нямахме постижение, което да е част от историята на Непал. Искахме да оставим нещо след себе си за следващите поколения. Изкачихме последния връх – К2 – най-трудният и единственият непокорен“, коментира непалецът.

За шерпите високите върхове на Хималаите не са били самоцел преди идването на алпинистите от Запада.

От десетилетия местните помагат на алпинисти от Европа и Северна Америка при покоряването на върхове и поставянето на рекорди. Приносът на шерпите е голям. Именно те износват товара, строят лагерите, опъват въжетата, за да могат алпинистите да запишат поредното постижение като свое.

Успехът на непалците се крие в отборната работа и в отричането на егото.

Въпреки че не е шерп, а етнически магар, Нирмал Пурджа е от лигата на необикновените пазители на Хималаите.
Преди да изкачи всички най-високи върхове в света за възможно най-малко време, Нимс започва от нулата.

Роден е в северен Непал, в градче близо до Дхаулагири – седмият по височина връх в света. Като дете расте в изключително трудни условия. Това калява не само тялото, но и духа му.

„Когато си роден на високо, сякаш височините са в ДНК-то ти.
Но аз израснах в най-ниската и най-топла част на Непал“, казва себе си алпинистът.

Нирмал служи в британските въоръжени сили на най-добрите войници на земята – непалските воини, наречени гурки.

От суеверие или друго не разказва за мисиите си в армията, но вероятно е проявил героизъм, защото получава орден за храброст на британската империя.

„За последните 200 години от история на гурките в британската армия, аз бях първият гурка, който издържа тежките тренировки и ме приеха в елитните специални части на Кралския флот. Беше изключително трудно. Но успях!“, споделя непалецът.

След кариерата си в армията, Нимс се отдава на високопланинския алпинизъм, без да има опит. Преди 3 години стъпва на осемхилядник за първи път.

„Когато започнах да се катеря, осъзнах, че това съм аз. Живея тук и сега, оценявам всеки миг, защото е въпрос на живот и смърт. Само така се чувствам истински жив“, твърди Пурджа.

Тайната на дългия живот за авантюриста Нирмал се крие в това да поддържа душата си чиста, да не я оставя да остарее. И да е близо до природата, която озарява дните и душата  му, като го кара да се чувства щастлив, че е жив. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!