В пленарна зала станах свидетел на остра политическа борба - сблъсък между три представи за развитието на България. Това каза в предаването „120 минути“ кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“ акад. Николай Денков.

„Задачата беше трудна. Аз харесвам Том Крус, така че докато има шанс мисията да бъде изпълнена, трябва да се работи упорито. Всъщност ние се опитахме да я постигнем, но беше ясно, че имаме малко народни представители. В малцинство сме и въпросът беше как да подходим“, каза той.

Според него има два начина да се формира мнозинство – да се поставят общи цели и задачи или да е раздават постове и публични ресурси. „Второто не ме интересува – аз не смятам, че то е добро за България. Въпросът беше дали можем да постигнем целта си чрез първото“, уточни той и допълни, че най-важният въпрос е накъде трябва да върви България.

„В пленарна зала видях сблъска между три напълно различни представи за това как трябва да се развива България. Много е изкушаващо да кажете, че този не харесал оня, че третият е по-груб и затова говори така. Истината е, че ние имаме остра политическа борба между три различни представи за развитието на страната ни“, отчете още акад. Нколай Денков.

От думите му стана ясно, че единият модел е на ГЕРБ – да се спазим модела, по който се развивахме досега. „Той има някои хубави страни, но неговата лоша страна е, че голяма част от средствата отиват в неподходяща посока и това забавя развитието на България. Освен това правосъдната система не работи и хората го усещат“, обясни акад. Николай Денков.

Втората представа била на „Възраждане“ – трябва да се излезе от Европейският съюз и страната да тръгне в кардинално различна посока. „Нашата представа и тази на „Демократична България“ е, че ние имаме огромен потенциал, но за да се реализира той, трябва да си свършим работата по реализирането на реформите и пълното ни интегриране в ЕС“, каза още той.

Вижте повече във видеото.