„Нормално е преговорите да се „размразят“ от ситуацията, в която са били „замразени“. Трябва да започнем отново да говори, Разговорите ми с Мария Габриел не са прекъсвали, дори и днес. Важно е да се успокоят емоциите“.

Това коментира в предаването „120 минути“ Николай Денков от „Продължаваме промяната“.

„Мария Габриел постави въпрос за принципите как ще се управлява и как ще се сменят кадрите. Аз съм съгласен с нея. Това трябва да се прави законно. Нека да припомня, че това е едно събрание, което започна след полунощ. Причината да е тогава е, че ние искахме да помогнем на Мария Габриел и ГЕРБ при връщането на мандата да не изглежда, че всичко е приключило. Направихме заседанието вечерта, за да имаме решение на сутринта. Беше емоционално и напрегнато, защото всеки разбира залога. Крайното гласуване беше на кантар“, обясни Денков.

Служби и посолство

„Има причини да се направят промени в службите. Темата беше интерпретирана по превратен начин. Едва ли не се съгласува кои да са хората в чужди служби. Смисълът на законовото изискване е ръководителите на службите да имат достъп до секретна информация, която се дава от чуждите служби. Това е стандартна процедура. Ако вие номинирате човек на такава позиция, за да си свърши работата, той трябва да има достъп до информация. Това е изискване, за да може човек да си свърши работата“, подчерта кандидатът за премиер от ПП-ДБ.

Снимка: bTV

„Проблемът, който стои, е, че назначаването на директори на служби да става от изпълнителната власт и президент. Сега разделението изчезна, тъй като служебният кабинет се назначава от президента“.

„Борисов постави темата за учителите. Никога по никакъв начин не е обсъждана смяна на директори на училища или учители. Става дума за директори в администрацията. Искам да успокоя цялата образователна общност“, допълни Денков.

Кабинет с ГЕРБ

„Няколко са предложенията, изказани през последните дни. Да се смени ротацията – такъв вариант не обсъждаме. Причината е ясна – следващите месеци предстои приемането на тежки закони. Не започват сега тези промени, но тези, които предстоят, са важни и засягат много интереси. Трябва да се случат по начина, по който са замислени“, каза кандидатът за премиер от ПП-ДБ.

Снимка: bTV

Според него е възможно съставът на проектокабинета да се деполитизира, но е важно хората на позициите да имат експертизата и да се справят със задачите.

„Ако се направи експертен кабинет, има вероятност никой да не носи отговорност. Трябва да е ясно кой носи отговорността за техните действия. Надявам се преговорите да се подновят в следващите дни“, посочи Денков.

Записът на Радостин Василев

„Имах доста сериозен и остър разговор с Радостин Василев, когато му обясних, че няма да е спортен министър. Имах очаквания, че може да има проблеми. Той настоя, че е единственият възможен вариант. Аз му казах, че един спортен министър трябва да развива масовия и професионалния спорт. Неговите приоритети изглеждат различни. Съжалявам за станалото. Уважавам позицията му в предходния парламент. Това, което прави, ми изглежда резултат от лична амбиция“