Компромис не е на дневен ред, каза председателят на Народното събрание Никола Минчев в предаването "120 минути" във връзка с коментарите по темата за Република Северна Македония в последните дни.

"Аз също така чух от г-жа Генчовска, че между нейната позиция и позицията на премиера няма никакво разминаване и те са абсолютно на една вълна, което в крайна сметка е най-важното, посочи Минчев. Що се отнася до екип от съветници, в крайна сметка екипът от съветници не взима решенията и не носи отговорността за решенията, това го прави главата на екипа. Ако говорим за екипа на премиера, значи в крайна сметка премиерът взима решенията и той носи отговорност за своите действия, и щом между него и външният министър няма никакво разминаване и това го потвърди и г-жа Генчовска, тогава не виждам къде има казус", допълни той.

Относно проблема с поддръжката на пътища, председателят на парламента каза, че вече има внесени в Народното събрание нови проекти на решения отново във връзка със същия казус - с разплащане от страна на Агенция "Пътна инфраструктура".

Надявам се, че този път ще успеем да намерим общия език, така че да застанем всички зад едно решение и така управляващата коалиция да успее да го приеме, допълни той.

Според Минчев въпросът с пътностроителните фирми не е заложник на избора на управител на Българската народна банка (БНБ), просто някои от формациите много искали да има ефективен контрол.

Относно избора на управител на БНБ, Минчев изрази надежда при отваряне на следваща процедура коалицията да успее да излезе с общ кандидат.

Силно се надявам коалицията да излъчи един кандидат, при който професионалните и моралните качества са ясни за всички, който да бъде подкрепен от всички, без да има никакви притеснения, да не е така тясно партийно обвързан може би, за да не се стига до търкания между формациите и това да направи изборът много по-лесен.

Съответно управителят на БНБ, който и да е той, да влезе с широка подкрепа в позицията си на гуверньор, защото със сигурност следващият управител е този, който ще води България към еврозоната и има много важна задача, каза Никола Минчев.

Относно учредяването на "Продължаваме Промяната" като партия, той коментира, че това е естествена стъпка, за да участват пълноценно в политическия живот на страната. 

По думите му през есента, когато са решили да участват в изборите, не е имало време да направят тази стъпка и затова е трябвало да разчитат на коалиция с други мандатоносители, но естествената стъпка е да учредят партия и пълноценно да участват в политическия живот на страната.

„Колкото до партиите, с които се явихме на последните избори, аз не мисля, че учредяването на партията променя нещо в отношенията ни с тях. Напротив, тъй като те бяха с нас в този момент, когато ние имахме нужда и ние продължаваме да работим добре с тях, както с "Волт", така със "Средна европейска класа", политическо движение „Социалдемократи“. Аз не мисля, че това, че сме учредили партията, означава, че следващия път ще се явим без тях. Не просто виждам коалиция „Продължаваме промяната“ с още една партия вътре в себе си“, каза Минчев.

Учредителното събрание е една стъпка, ние все още не сме учредили партията. Това е процес, който ще завърши, живот и здраве, с успешната регистрация в съда, допълни той.

На въпроса как ще се справят с отлива на доверие, председателят на парламента заяви:

„Тези обстоятелства, които водят до по-трудната картина, са характерни не само за България, а за цяла Европа, така че този смисъл и този отлив на доверие, който казвате, че аз се регистрира от страна на социологическите агенции, той е характерен не само за нас, той е за всички управляващи в Европа, защото просто цяла Европа неизбежно страда от това, че на територията на континента се води война“, заяви Никола Минчев.

Според него доколкото има отлив на доверие, той е разумен с оглед на ситуацията, в която сме.

„Просто падна ни се, честта, така да го наречем, да управляваме в една много тежка геополитическа обстановка", допълни той. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!