Депутатите започват да работят по промените в основния закон, включително и шестата поправка. Бившият външен министър и председател на Атлантическия клуб Соломон Паси коментира защо заедно с президента Плевнелиев предложиха публично в Конституцията да бъде разписано членството в НАТО и ЕС.

„Всъщност ние не предлагаме кой знае каква нова промяна на Конституцията, а предлагаме узаконяване на постигнатите промени в държавния закон. Това е нещо, което регулира трайни обществени отношения, а Конституцията регулира най-трайните отношения. Когато започнахме ние да пишем сегашната Конституция, това се случи още на Кръглата маса и нейните корени са през далечната 1989 г. Приключихме през лятото на 91-ва г.“, обясни Паси.

Той добави, че искат да се узаконят метаморфозата ни.

„Нека вплетем докъде сме стигнали, да бъде заковано в новата Конституция. Ние сме стигнали до момента, в който можем да даваме примера, не само да се поучаваме от другите. Имаме достатъчно много натрупан свой собствен 34-годишен опит, който искаме да вплетем по времето, когато има надигащ се фашизъм ако трябва да цитирам нашите конституция. Между 90-та г. и сега промените може да сравним с времето, когато Цар Борис I е приел християнството. Това са големите промени. И това са нашите големи промени“, заяви Паси.

Той обясни, че ДПС вече е подкрепило проекта и очаква и други прозападно ориентирани партии да застанат зад него.

Паси коментира и съдебната реформа.

„През 1990 г. Конституцията е писана с идеята прокуратурата да бъде независима. Писахме Конституцията с идеята, че искаме Съдебната система или прокуратурата да бъдат независими, защото ни беше писнало от партийна и политическа зависимост на съдебната система. Ние ги направихме толкова независими, че те станаха без контролни. Това е един дефект на емоцията на 90-те на години“, каза той.