„Не познавам съдия Миталов, но когато говорим за случилото се, то трябва да се разглежда на две плоскости, две равнища. Това се налага, за да може да бъде използван този инцидент полезно преработен за демокрацията у нас“, заяви съдия Мирослава Тодорова по повод решението на Държавния департамент да оповести името на нейния колега и да му наложи забрана да посещава САЩ заради корупция.

„Изобщо не коментирам акта на САЩ, тъй като това е въпрос на суверенна политика. (…) Оповестяването на името на съдия е силно проблематично оттук насетне, особено в страна, която се опитва да създаде правили и да установи демократични практики в подкрепа на върховенството на закона“, каза Тодорова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нито един човек, нито един съдия не следва да бъде употребен като инструмент, като средство за прокарване на някаква политическа идея или за политическа употреба с оглед геополитическо противопоставяне. Не казвам, че в случая е налице подобно нещо, защото нямам такава информация“, заяви Мирослава Тодорова.

Съдия Тодорова заяви, че няма никакви претенции към Държавния департамент, но „можем да искаме обяснение“ защо се иска уволнението на съдия Миталов от Данаил Кирилов.

Когато държавната власт се упражнява, то трябва да става така, че да няма никакво съмне ние в нейните мотиви и че зад тях не стои нещо друго, категорична е Тодорова.