Два дни след избухването на скандала с милионите изтекли лични данни от НАП, личните данни на една българска съдийка и нейното семейство също бяха разпространени публично. Но не от хакери, а от Инспектората към Висшия съдебен съвет. Файлът с нейната декларация беше озаглавен „Мирослава Тодорова НеСеЧистиии".

„ВСС доказа, че не може да се справи и няма капацитет като контролен орган на лични данни в съдебната система, каквито са неговите функции”, заяви Мирослава Тодорова и допълни, че никой оттам не се е обадил да я попита как е след изтичането на личните й данни.

Тя отбеляза, че като „наказателен съдия” този теч я поставя в риск и компрометира нейната сигурност, а това я кара да се притеснява много за семейството си.

„Не трябва да свикваме с това. „НеСеЧистиии” влиза в тенденцията на други кодове като „Да се удари” и „Да се изпраска”, категорична е Мирослава Тодорова.

Снимка: btvnovinite.bg

Този „новоговор е технология за насаждане на страх”. „Моят пример може да служи за назидание и сплашване на всички останали. Ако съдията няма адекватна държавна защита, какво да си мислят гражданите за себе си?”, смята Тодорова, която вижда в случилото се послание към обикновените хора.

Тодорова направи препратка, че цитираното име на файла, на който са записани личните ѝ данни, напомня за прословутото тефтерче на някогашния шеф на бившата Комисия за борба с конфликта на интереси Филип Златанов.

Тя е категорична, че ще „реализира защитата си за оповестяването на личните си данни”.

„Най-важната тема, за която всички трябва да следят, е дали има достатъчна институционална гаранция за независимостта на съда. Ако няма такава, гражданите нямат нищо и са уязвими. Това е ценност не само за съдиите”, заяви Мирослава Тодорова.

„Всеки път когато има посегателство към съдебната независимост правим това, което можем да направим – пращаме отворено писмо, което да достигне до широката общественост. Не можем да отидем отвъд тази степен, защото има много строги правила, с които магистратите се съобразяват”, заяви съдия Тодорова.

Тя коментира и конфликта си с бившия заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който бил породен от желанието да се сложи „ясна бариера срещу този ищах на изпълнителната власт да се овладее съда”.

„Живеем от цикли, които се измерват от това кой е главен прокурор”, заяви Тодорова, според която „досега назначението (на обвинител) винаги е политическо, наблюдавайки историята на заемалите досега поста.

 Трябва да има модел за носене на политическа отговорност, който да прави политическите обвързаности на обвинител №1 видими, а всяка разумна държава в такава ситуация трябва да направи ясен анализ на предходния главен прокурор, смята Мирослава Тодорова.