Доцент Факих e eдин от най-известните лицево-челюстни хирурзи, обучил вече няколко поколения специалисти. Негови пациенти разказват, че ги кара да се чувстват специални.

„В нашата професия трябва да намерим и пътя към човека. Той започва от посрещането и с думи, а впоследствие трябва да го спечелим с делата си. Пациентите ни са хора, които са с тежки съдби и които търсят спасението”, разказа в предаването „120 минути” доцент Факих.

„Доброто информиране на хората ги извежда от това да се филмират и да изплуват от собствените и далечни от реалната картина води”, допълни той.

Николай е на 15 години и отива при доцент Факих с туморно образование в челюстта. Той има големи поражения на тъканите. След много подробни проучвания и пътувания по света, лекарят успява да приложи нова техника, която негови колеги са използвали, а резултатът е успешен. Методът, който използва, е да премахнат половината от болната челюст и изграждане на чисто нова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Технологиите в последните години дадоха нов тласък на развитието в медицината. Последните опити, които бяха направени с това да се възпроизведат чрез 3D реконструкция всички изгубени тъкани, доведоха до едни изненадващи за нас резултати. Ние приложихме за първи път тази методика при Николай и нещата са прекрасни”, разказа доц. Факих.

Пламена Благоева, която претърпява тежка катастрофа, го нарича свой спасител. Автомобилът й се удря в дърво преди няколко месеца. Получила черепно-мозъчна травма. Част от лицето в областта на челото й хлътва. Лекарите й поставят титаниева пластина и така тя успява да се възстанови бързо.Пламена разказа, че след редица откази от страна лекари, единствен доцент Факих се е съгласил да поеме случая й.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние направихме тази операция на макет, което спестява много операционно време и съответно следоперационен възстановителен период за пациента”, обясни доцентът.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му няма трудни и лесни казуси в медицината. За него професията е всеотдайност и посвещаване в името на останалите.