Въпреки смяната на ръководството в българския волейбол, времето на Матей Казийски в националния отбор е отминало. Това обяви един от най-успешните ни волейболисти в предаването "120 минути" по bTV.

Казийски игра за България в продължение на 10 години, но се оттегли през 2012 г., след конфликт с федерацията.

"В един отбор винаги има някакви проблеми, някакви дрязги, само че когато има нещо важно - като Олимпиадата, за което много хора от онзи отбор бяха жертвали страшно много време, желание и усилия, заради лични дрязги да съсипеш труда на толкова много хора за мен не беше честно. Това преля чашата и аз затова казах, че докато такива хора и по този начин управляват федерацията, за мен няма място в националния отбор."

"Не е минал и момент без да съжалявам, но не за решението си, а за това, че бях принуден да го взема.", призна посрещачът.

"Когато напуснах, казах, че ако се смени ръководството, бих се върнал. Само че оттогава минаха 8 години и за съжаление малко вече е късно. Честно казано, на мен си ми е минало времето за националния отбор и не са много състезателите, които на възраст като моята биха могли да играят изобщо на такова ниво. За мен винаги е било въпрос на идея. Докато не видя някаква идея, някакво послание и структура - да се направи нещо, да се започне някакъв проект да работи, аз не виждам смисъл да участвам в нещо такова. За мен вече е много късно на тези години да се завърна.", коментира Казийски.

Казийски сподели, че се е прибрал у нас на 1 юни заедно със съпругата си - италианката Елизабет Фаруджо, и 3-годишният им син Александър.

"Радостното е, че успяхме да се опазим от коронавуруса, макар много мои близки и приятели да го изкараха, за щастие без фатални последици.", каза Матей и добави, че се надява скоро ситуацията да се нормализира и животът да се върне към обичайния си ритъм.

Запитан какво е България за него, волейболистът отговори: "За мен е една държава, която има страхотен потенциал, не само спортно-технически. За съжаление, ние не успяваме да го използваме на максимум. Надявам се да оползотворим много по-голяма част от този потенциал. Всички ние по някакъв начин трябва да вдигнем продуктивността си."