"Светът винаги е бил едно място за изпитания, той винаги е бил лош, агресивен към хората", казва Мариус Куркински, който на 1 ноември гостува в предаването "120 минути" по bTV.

"Аз не мога да назова цивилизация, която е живяла в абсолютна хармония. Вие само погледнете изминалия 20 век какво е, а това е толкова скоро. Чудовищни събития - опити с хора, търговия с пленени, невинни хора... Tова всичко е станало толкова скоро. Така че нищо ново не е настоящият проблем, тази обърканост. Човечеството винаги е било в ужасно състояние в обществен план. Особено когато забрави, че трябва да бъде в подчинено състояние на Бог", казва Мариус Куркински.

Артистът Мариус Куркински казва, че модерната реалност променя основните принципи на човека.

"Ние се отдалечихме от много простото и точно различаване на добро от зло през последните години. А сега това е наложително и то се случва веднага със събитието, което ни споходи. Изпитанието при всички случаи е нещо полезно и така трябва и да бъде. Няма кой знае какво да се мисли. Големият въпрос е един - дали си вярващ или не. Това е разделението за съвременния човек и за българите днес. Друго разделение за нас няма – няма политическо, няма… всичко това са дреболии. Много хора сега ще кажат – точно ти ли се намери да говориш за това? Да, прави ще бъдат да го кажат, защото аз съм много грешен човек. Трудно се пренася плод на покаяние, но пък го чувствам, че това трябва да споделя в момента", казва Куркински.

Именно изпитанията за душата владеят световете на героите във филма на Мариус - "Засукан свят".

"Няколко пъти вече се отлага и сега също се налага да се отложи евентуално за май месец. Това са много интересни планове, които си правим за бъдещето. Научават ни, че не трябва да си правим планове. Дано това да не е от земната управа, а да е урок свише… Христос ни учи: "Не мислете за утрешния ден – той сам ще се грижи за себе си, достатъчна е злобата на днешния ден". Колкото пъти е повтаряна тая истина, все не можем да я разберем... И все големите планове, с нашата гордост, с нашето самочувствие, с нашия егоизъм - напред", казва той.

Героят му в лентата се ражда в разказа на Николай Хайтов. Именно текстът за живота на един обикновен българин от началото на миналия век е основата за филмовата лента. 

"Хората са зли в голяма част. Всякакви различия са преследвани. И в училище имаше насилие - към по-слаби деца, към по-странно изглеждащи. Това никога не е спирало и не мисля, че е само българска черта. Това не е и ново. Но по-интересно е как човек да успее да се справи с това, да успее да го пребори и да се превърне в нормално човешко същество със своя позиция и със свой живот", казва Куркински.

"Това е предизвикателство към големият автор - да вложиш и да представиш своя киноезик. Това е вече една културна традиция в киното - филми по Хайтов. И това е също голямо изпитание. Но аз пък не съм и толкова млад - аз съм на 51 години, и това е моето време. Аз в този филм разказвам за баща ми и за дядо ми. Играя в по-възрастните години дядо си, в по-зрелите – баща си, а в по-младите години - себе си. И това е някак си моят 20 век, който съм преживял", казва той.

Вижте какво още сподели Мариус Куркински от видеото в Ladyzone.bg.