Двукратната олимпийска шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева гостува в предаването "120 минути" по bTV, където сподели, че е сложила край на спортната си кариера заради стреса.

Най-успешната българска спортистка на олимпийски игри разказа повече за живота си след професионалния спорт - работата в управата на Европейската конфедерация по спортна стрелба и участието в инициативи като "Подай ръка" в подкрепа на "Българската Коледа".

"Приключих със стрелбата, защото си дадох сметка, че този стрес ми идва в повече. На 20 години не съм го усещала, на 30 също, но догодина ми предстои 50-годишен юбилей и усещам, че не мога да се справя с това напрежение.", коментира Гроздева, която има над 90 медала от различни състезания и 7 участия на олимпийски игри.

"Това, което ме е водило винаги, е добрата подготовка - добрите тренировки, които съм правила. Затова не съм се отказала по-рано, макар че победите ми не са толкова чести, колкото преди 15 години. Винаги съм била много добре подготвена и в един момент започнах сама да се питам защо вече не успявам. Просто забелязах, че явно психически не мога да се справя."

"То не е този стрес, който е при първо състезание - да треперя, да имам ускорен пулс, учестено дишане, съвсем да ми е замъглено. Той е под съвсем друга форма, и в стрелбата, специално, е наистина много трудно, защото за едно дълго време трябва да си пределно концентриран. Час и 15 минути е в едната дисциплина, в другата - повече от час и половина. Прецизна и бърза стрелба са. Трябва през цялото време да си много фокусиран, за да успееш. Когато нещо малко те разсее, стават страшни грешки, които са непоправими. Резултатът се записва и няма връщане назад."

Гроздева се раздели с голямата сцена с 27-ма позиция в квалификациите на 25 м пистолет на Игрите в Токио това лято. Легендата дебютира в Барселона 1992 и оттогава пропусна само Рио 2016. Спечели злато в Сидни и Атина на малокалибрен пистолет, а бронзовите ѝ отличия са на пневматичен пистолет в Барселона, Атланта и Атина. Но реши Токио да бъде последната спирка.

"Все пак и това са пари, похарчени за мен. Аз цял живот с това се занимавам, подготвям се и трябва да покажа някаква класа, не може просто така да се пропиляват. Сега има спокойствие, след това ще видим."

49-годишната Гроздева вече е отдадена на работата си в Европейската конфедерация по спортна стрелба.

"Междувременно пък ме избраха в президиума на Европейската конфедерация. Предстоят промени във всички финали в спортната стрелба и аз, като най-близко до атлетите, трябва да събера мнения и да ги предам на шефовете."

Следващата събота Гроздева ще се включи в благотворителен боулинг турнир в подкрепа на "Българската Коледа" под надслов "Подай ръка". Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на апаратура за педиатрични отделения в помощ на интензивното лечение на децата в критично здравословно състояние.

"Много хубава инициатива. Най-важното е, че ще бъде и много приятна - под формата на игра на боулинг в събота и неделя. Искам да поканя всички фенове не само на боулинга, а изобщо на живота, ако искат да се запознаят. Много хубава кауза е, нищо че се случва единствено по Коледа, пак е много нещо, което може да се направи.", каза шампионката.