Да работя в Брюксел за европейците и за българите за мен е страст, каза пред „120 минути” кандидатът за шеф на ЕК от ЕНП Манфред Вебер.

Представител съм на най-голямото политическо семейство в ЕС. В България нашият партньор е Бойко Борисов с ГЕРБ . Мисля, че сме постигнали добра Европа за момента, добави той.

Например - икономическото развитие на България е изключително. Това, че много хора имат работни места и увеличение на заплатата, е добър знак, заяви Вебер.

Все още не е перфектно, но е добро. Така че сме постигнали много и сега трябва да обсъдим следващите стъпки. Това е в ръцете на европейците, обясни още кандидатът за ръководител на ЕК от ЕНП.

Снимка: bTV

Мислите ли, че хората имат същата страст като политиците за тези евроизбори?

Европа никога не е била обещание, че ще живеем без проблеми, винаги има проблеми със социалната справедливост в нашите общества, икономическите въпроси и екологичните промени, но Европа винаги е била обещание да решим заедно проблемите по възможно най-добрия начин – да сближим Европа, да чуем българския начин на мислене и да го комбинираме с немския или испанския  - да намерим разбирателство.

Вие не сте привърженик на руските газови потоци, но подкрепяте ли санкциите срещу Русия?

Абсолютно, защото Русия не зачита вече международното право и стандарти. Видяхме това в Грузия, виждаме го всеки ден в Украйна, също така и в Сирия. Асад оцеля с руски бомби и много мигранти, които минаха през Турция, през Гърция, Германия и Австрия, започнаха своето пътуване, защото Русия бомбардираше Сирия. Затова трябва да сме наясно, че Путин е готов да използва военни действия, може дори да го наречем война, за да постигне своите политически цели. Затова Европа трябва да се събуди, да бъде обединена и ясна за този въпрос. Дори видяхме опасността от руска намеса вътрешно. Видяхме при референдума за брекзит – с фалшивите новини и дезинформацията. Те създадоха атмосфера, която доведе в крайна сметка до брекзит. Русия има интерес от слаба Европа, а слаба Европа е разединена Европа, в която Франция, Германия, България, Румъния и Испания се карат по между си. Това е в интерес на Путин. Моето основно послание като ръководител на най-силната политическа партия в Европа е: Нека да стоим заедно. Тогава можем да предложим на Русия да се върне на масата за преговори. Но аз искам да започна тези разговори от силна позиция. Не от слаба.

Като зам.-председател на ЕНП в миналото вие отговаряхте за стратегиите и политиките в сферите на правото и вътрешните работи – и двете са проблемни сфери за Българив. Имате ли обяснение защо те все още са проблемни?

Мисля, че всеки европеец – няма значение българин или швед, очаква да се зачита върховенството на закона, независимостта, некорумпираната структура. Искам да обърна внимание на един конкретен случай в България, от който знам, че хората са много разочаровани. Въпросът „Шенген”, особено когато става въпрос за законовите изисквания за Шенген - България се справя страхотно – за опазване на външните граници. И Бойко Борисов ми показа миналата година границите между граничния пункт до Турция и България и трябва да ви кажа, че този контрол има по-високо ниво и модернизация от контрола в Гърция, например. Така че ако става дума за критериите, България трябва да стане член от шенгенското пространство и правя каквото мога да подкрепя това.  

Изборите винаги са в ръцете на избирателите и трябва да обединим силите си за една единна и силна Европа с общи цели, каза още Вебер.

Промяната Европа“ е поредица от журналистически материали, посветени на мястото на България в Европа и предстоящия евровот. Проектът е израз на стремежа на редакцията с най-високо доверие в България да даде на зрителите на bTV пълна и обективна картина за процесите, които определят посоката и качеството на живота на хората и ще се реализира в ефира на новините и актуалните предавания на bTV и bTV Radio, както и в специална секция на btvnovinite.bg: "Промяната Европа".