Протестиращите вече 17 дни пробват различни начини властта да чуе исканията им. Недоволството се засилва, когато камионът с озвучителната техника е спрян от движение.

Гласът на протестиращите обаче продължава да се чува.

Снимка: bTV

Полина Кънева току-що завършва висшето си образование. Казва, че не приема как управляващите отговарят на исканията на хората.

„Мисля, че тези смени, които се случиха бяха пълна подигравка и реално нищо съществено не се е постигнало и за мен е важно да се отчетат коментарите на Борисов от 2013-та при протестите срещу Орешарски и сега какво му е мнението, когато е на тази позиция, която беше Орешарски“, смята Полина Кънева 24 г., гр. София, завършила Педагогика.

Приятелят ѝ Йордан също ще продължи да протестира. 

„Според мен просто наистина е важно - без значение дали правителството ще падне, или не - да продължават да се изказва това политическо мнение на всеки и да се показва, че което и правителство и който и човек да дойде на власт, няма да стоим безучастни - според мен това е най-важното“, смята Йордан.

Бъдещата учителка казва, че е имала възможността да напусне страната, но е предпочела да остане. Сега обаче иска да предаде важна поука за цялото общество.

„Да ни пука какво се случва на първо място, да бъдем активни граждани с позиция и да гласуваме най-важното“, каза Поли.

Снимка: bTV

Роза Иванова е безработна. Казва, че е загубила работата си като главен счетоводител заради лошата среда за бизнеса у нас.

„Два пъти гласувах за президент Румен Радев, никога не съм харесвала комунистите, но видях, че има по-голямо зло от тях дори… да се маха, не само да се маха, а да бъде осъден заедно с неговата олигархия там, която е покрай него“, казва Роза Иванова. безработна, бивш счетоводител.

Снимка: bTV

Завръща се от Великобритания, където в продължение на няколко години учи.

„Аз искам да бъда съпричастна към събитията, които стават тук, защото е срамота - млади хора, никаква раждаемост, никаква грижа за хората, аз не чух един път някакъв социален изказ от този, който се нарича министър-председател“, коментира още Роза.

Снимка: bTV
Маркетинговият специалист Димитър иска оставка заради скандалите и компроматите. Вижда и сценарий на премиера зад ремонта на кабинета.

„Това лично за мен е просто да се опитат да замажат в очите на хората и да избегнат всичко това, което се случва тук и да се опитат да потушат гражданското неподчинение реално, защото то е такова и заедно с това те не дават решение, те просто отлагат, за да могат да излязат в отпуск един месец и да направят това, което искат, а ние не това искаме, а само да си тръгнат. Мисля, че в момента съм за 12  ден на протеста, пропуснал съм 2 дни - един понеделник и един уикенд, но до края ще сме, докато не подадат оставка“, казва Димитър Георгиев, 28 г., София, маркетингов специалист.

Снимка: bTV

Възмутена от определенията на властта към част от гражданите е и майката Даниела Цонева, която има малък бизнес. 

„Аз съм един лумпен, един тулуп, както ме виждате, който има частен бизнес, който не може повече да понася това безобразие и тези абсолютно неграмотни хора да представляват моята родина България, извинявайте много, ама просто не сте за там - вие сте за някаква селска лавка. Абсурдно, абсурдно… по нито една мярка, 90  проценат от фирмите не могат да се класират по нито една от измислените им програми, програмички, 60/40, 90 на 100 и т.н.“, коментира Даниела Цонева.  

Снимка: bTV

Неца е на 91 г, пенсионирана медицинска сестра. Протестира тук от 9 дни. Носи и свой плакат срещу Марешки, Кунева, Костов и Надежда Михайлова.

Снимка: bTV

„Няма надежда, нямаме вяра и надежда… Вярата изгубихме, унищожиха я хората… Хората унищожиха - и затова стигнахме до това положение, а нямаш ли вяра, нямаш нищо“, казва Неца.

Участвала е и в други протести. И има енергия да продължи - заради 2-е си внучки и четиримата правнука.

„Имам, имам, аз съм зодия Рак, но ракът - напред-назад, а аз все напред вървя. Не се предавам! Боря се за правда, не ме интересува партия, за мен няма партия, мен ме интересува да се работи честно и почтено. Трудно ще пуснат кокала тия, няма да се съгласят, промени ще направят, ама остават пак същитге. Каракачанов не трябва да бъде, Марешки не трябва да бъде - това са хора лъжци, които злоупотребяват с хората…“, смята пенсионерката.

Работила като медицинска сестра, живяла в царско време, социализъм и демокрация, протестиращата Неца казва, че никога не е била по-разочарована от държавата.

„Няма да се случи, пак ще издържат. Пак ще издържат, ама ще ги чукам с бастуна, с бастуна ще ги стрелям, ще ги стрелям така, да знаете, няма да се предам! Не трябва да лъжат. Какво се избират едни и същи само… Вън! Старото поколение - младите да станеш ти, той, тя, младите да дойдат. Не искам стари! Не искам стари… Стари вече не искам. Не искам… искам ново, ново… всичко ново...“, казва Неца.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!