Протестиращите вече 17 дни пробват различни начини властта да чуе исканията им. Недоволството се засилва, когато камионът с озвучителната техника е спрян от движение.

Гласът на протестиращите обаче продължава да се чува.

Снимка: bTV

Полина Кънева току-що завършва висшето си образование. Казва, че не приема как управляващите отговарят на исканията на хората.

„Мисля, че тези смени, които се случиха бяха пълна подигравка и реално нищо съществено не се е постигнало и за мен е важно да се отчетат коментарите на Борисов от 2013-та при протестите срещу Орешарски и сега какво му е мнението, когато е на тази позиция, която беше Орешарски“, смята Полина Кънева 24 г., гр. София, завършила Педагогика.

Приятелят ѝ Йордан също ще продължи да протестира. 

„Според мен просто наистина е важно - без значение дали правителството ще падне, или не - да продължават да се изказва това политическо мнение на всеки и да се показва, че което и правителство и който и човек да дойде на власт, няма да стоим безучастни - според мен това е най-важното“, смята Йордан.

Бъдещата учителка казва, че е имала възможността да напусне страната, но е предпочела да остане. Сега обаче иска да предаде важна поука за цялото общество.

„Да ни пука какво се случва на първо място, да бъдем активни граждани с позиция и да гласуваме най-важното“, каза Поли.

Снимка: bTV

Роза Иванова е безработна. Казва, че е загубила работата си като главен счетоводител заради лошата среда за бизнеса у нас.

„Два пъти гласувах за президент Румен Радев, никога не съм харесвала комунистите, но видях, че има по-голямо зло от тях дори… да се маха, не само да се маха, а да бъде осъден заедно с неговата олигархия там, която е покрай него“, казва Роза Иванова. безработна, бивш счетоводител.

Снимка: bTV

Завръща се от Великобритания, където в продължение на няколко години учи.

„Аз искам да бъда съпричастна към събитията, които стават тук, защото е срамота - млади хора, никаква раждаемост, никаква грижа за хората, аз не чух един път някакъв социален изказ от този, който се нарича министър-председател“, коментира още Роза.

Снимка: bTV
Маркетинговият специалист Димитър иска оставка заради скандалите и компроматите. Вижда и сценарий на премиера зад ремонта на кабинета.

„Това лично за мен е просто да се опитат да замажат в очите на хората и да избегнат всичко това, което се случва тук и да се опитат да потушат гражданското неподчинение реално, защото то е такова и заедно с това те не дават решение, те просто отлагат, за да могат да излязат в отпуск един месец и да направят това, което искат, а ние не това искаме, а само да си тръгнат. Мисля, че в момента съм за 12  ден на протеста, пропуснал съм 2 дни - един понеделник и един уикенд, но до края ще сме, докато не подадат оставка“, казва Димитър Георгиев, 28 г., София, маркетингов специалист.

Снимка: bTV

Възмутена от определенията на властта към част от гражданите е и майката Даниела Цонева, която има малък бизнес. 

„Аз съм един лумпен, един тулуп, както ме виждате, който има частен бизнес, който не може повече да понася това безобразие и тези абсолютно неграмотни хора да представляват моята родина България, извинявайте много, ама просто не сте за там - вие сте за някаква селска лавка. Абсурдно, абсурдно… по нито една мярка, 90  проценат от фирмите не могат да се класират по нито една от измислените им програми, програмички, 60/40, 90 на 100 и т.н.“, коментира Даниела Цонева.  

Снимка: bTV

Неца е на 91 г, пенсионирана медицинска сестра. Протестира тук от 9 дни. Носи и свой плакат срещу Марешки, Кунева, Костов и Надежда Михайлова.

Снимка: bTV

„Няма надежда, нямаме вяра и надежда… Вярата изгубихме, унищожиха я хората… Хората унищожиха - и затова стигнахме до това положение, а нямаш ли вяра, нямаш нищо“, казва Неца.

Участвала е и в други протести. И има енергия да продължи - заради 2-е си внучки и четиримата правнука.

„Имам, имам, аз съм зодия Рак, но ракът - напред-назад, а аз все напред вървя. Не се предавам! Боря се за правда, не ме интересува партия, за мен няма партия, мен ме интересува да се работи честно и почтено. Трудно ще пуснат кокала тия, няма да се съгласят, промени ще направят, ама остават пак същитге. Каракачанов не трябва да бъде, Марешки не трябва да бъде - това са хора лъжци, които злоупотребяват с хората…“, смята пенсионерката.

Работила като медицинска сестра, живяла в царско време, социализъм и демокрация, протестиращата Неца казва, че никога не е била по-разочарована от държавата.

„Няма да се случи, пак ще издържат. Пак ще издържат, ама ще ги чукам с бастуна, с бастуна ще ги стрелям, ще ги стрелям така, да знаете, няма да се предам! Не трябва да лъжат. Какво се избират едни и същи само… Вън! Старото поколение - младите да станеш ти, той, тя, младите да дойдат. Не искам стари! Не искам стари… Стари вече не искам. Не искам… искам ново, ново… всичко ново...“, казва Неца.